2022. július 04. - Ulrik
EUR : 398.74
USD : 381.24
Időjárás ikon35°21°

Zelenszkij legújabb ötlete: Atomfegyvert minden országnak

Olyan mechanizmusokra van szükség, amelyek biztosítják, hogy a nagy országok se tehessék azt, amihez kedvük szottyan – mondta az ukrán komikus.

A nemzetközi intézmények reformjára szólított fel az ukrán elnök szombaton a dohai fórumon, előre be nem jelentett videóüzenetében. Volodimir Zelenszkij azzal érvelt a változtatások szükségessége mellett, hogy ezek az intézmények képtelenek voltak megakadályozni az orosz inváziót. Szerinte olyan mechanizmusokra van szükség, amelyek biztosítják, hogy a nagy országok se tehessék azt, amihez kedvük szottyan.

„A nemzetközi intézmények valódi reformjára van szükségünk, hogy egy ország ne tehessen meg bármit, amit akar” – hangsúlyozta az ukrán elnök a fórum megnyitóján, amelyen a világ vezetői foglalkoznak a legégetőbb globális problémákkal.

Az esemény résztvevőihez intézett beszédében Zelenszkij azt mondta: a történtekből a nemzetközi közösség azt a tanulságot vonhatja le, hogy „minden országnak szüksége van nukleáris fegyverekre, hogy meg tudja védeni magát egy invázióval szemben”. „A nukleáris fegyverekkel fenyegetőzés veszélyt jelent az egész bolygó számára” – tette hozzá.

Emlékeztetett a Krím félsziget 2014-es orosz annektálására, és rámutatott: Oroszországot akkor nem büntették meg azért, amit tett. „Biztosítanunk kell, hogy egy ország ne használhassa fel nukleáris képességeit arra, hogy igazságtalanságot kövessen el más nemzetekkel szemben” – hangsúlyozta az ukrán vezető.

Zelenszkij szerint „egyetlen ország sem használhatja az energiát fegyverként a világ zsarolására”, egyúttal felszólította a fórum házigazdáját, Katart, hogy növelje az olaj és a gáz kitermelését.

Az ukrán elnök egy háborúellenes koalíció létrehozását szorgalmazta, emlékeztetve, hogy sok muszlim él az ukrán városokban, például Mariupolban. Zelenszkij az orosz csapatok által romba döntött szíriai városhoz, Aleppóhoz hasonlította Mariupolt. „Meg kell védenünk a nemzetközi rendet, nemcsak Ukrajna, hanem Afganisztán, Szíria, Jemen és Szomália, a világ minden népe számára. A béke érdekében” – jelentette ki.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató