2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Megtalálták a lezuhant kínai repülő második feketedobozát is

Megtalálták a dél-kínai Kuanghszi tartományban hétfőn lezuhant belföldi utasszállító második feketedobozát is vasárnap – írja az MTI a Hszinhua kínai állami hírügynökségre hivatkozva.

A China Eastern kínai légitársaság gépének második baleseti adatrögzítőjét másfél méterrel a talaj felszíne alól ásták elő a helyszínen dolgozó mentőcsapatok. A repülőgépen található másik feketedoboz szerdán került elő megrongálódott állapotban. A fedélzeti hangrögzítőt Pekingbe szállították, ahol szakértők az adatok kinyerésén dolgoznak, de a roncsolódás miatt a rögzített adatokban is kár keletkezhetett. Az adatrögzítők elemzése segíthet abban, hogy a szakértők megfejtsék, mi okozhatta a tragédiát.

A hétfőn lezuhant Boeing 737-800-as típusú utasszállító fedélzetén 132 ember – 123 utas és kilenc fős személyzet – tartózkodott.

A kínai hatóságok szombat este jelentették be, hogy a szerencsétlenségnek nem voltak túlélői. Az áldozatok közül eddig 120 embert azonosítottak.


 A gép Kunmingból Kantonba (Kuangcsou) tartott. A baleset a felszállás után egy órával történt. A menetidő két óra lett volna. A gép rendkívül szokatlan módon több mint 8 ezer méteres magasságból kezdett hirtelen zuhanni. Rövid ideig úgy tűnt, sikerült megállítani a zuhanást, de aztán pár perc múlva megszakadt a kapcsolata a földi irányítóközponttal, és egy erdős területen a földbe csapódott.

A China Eastern légitársaság a baleset után felfüggesztette az összes Boeing 737-800-as típusú gépének közlekedését. Ezzel az ország három legnagyobb légitársasága közé tartozó China Eastern több mint hatszáz gépből álló flottájának ezzel közel húsz százalékát vonták ki ideiglenesen a forgalomból. A légitársaság közlése szerint a balesetet szenvedett repülőgépet 2015 júniusában állították üzembe, és azóta szigorú technikai előírásoknak megfelelően tartották karban, a felszállást megelőzően a gép megfelelt a repüléshez szükséges követelményeknek.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató