2024. május 20. - Bernát, Felícia
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon25°14°

Orbán Viktor: Amit az ukránok kérnek, az az jelentené, hogy nem lesz üzemanyag és földgáz Magyarországon

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap reggel a Kossuth Rádió vendége volt. A kormányfő a beszélgetés elején elmondta,  két napot és két éjszakát volt Brüsszelben. Nagy tétek forogtak kockán, de nagyobb baj nélkül kerültünk ki ebből. A NATO egyszerűbb volt, mert lemásolta a magyar álláspontot Ukrajnával kapcsolatban - tette hozzá.

Olyan, hogy NATO-hadsereg nem létezik, csak felajánlások vannak, és nem szervez olyan hadsereget, ami bemenne Ukrajnába, vagy fegyvert küldene. Persze egyes tagállamok szabadon dönthetnek arról, hogy belépnek-e a konfliktusba. A vita végén kiderült, hogy mindenki azt tesz amit akart - tette hozzá.

Békefenntartó erőt csak akkor lehet küldeni valahová, ha béke van, ezért csak béketeremtő erőt lehet küldeni Ukrajnába, tehát belekeveredünk a harcba, amit el kell kerülni - mondta Orbán Viktor.

Az esetleges légtérzár egy esetleges légiháborút jelentene, tehát tragikus döntés lenne. 

Az ukránok a magyar gazdaság leállását kérik

Orbán Viktor az uniós csúcsról azt mondta, hogy Oroszországgal szemben eddig négy szankciós listát fogadtak el. A gáz-és olajimport tilalom kérdésében a németek és az osztrákok azonos helyzetben vanank, mint mi, tehát az ő gazdaságuk is megállna. Orbán Viktor kijelenetette, hogy nem úgy áll a helyzet, amit az ukránok mondanak, mert nem egy kicsit drágábban jönne nyersanyag, hanem jön-e egyáltalán. Ha csak egy kicsit kellene többet fizetni, azt vállalná Magyarország - tette hozzá.

Amit az ukránok kérnek tőlünk, az az jelentené, hogy nem lesz üzemanyag és földgáz Magyarországon. Ha nincs olaj és gáz, akkor néhány napon belűl leáll a gazdaság, és akkor tömeges munkanélküliség lenne.

Amit az ukránok kérnek, az a magyar gazdaság teljes leállását jelentené. Azt nem kérhetik az ukránok, hogy tegyük tönkre magunkat
 – mondta a kormányfő.

Az ukrán érdek, hogy minél több ország bekerüljön a háborúba

Zelenszkij mindenkit megszólított az uniós csúcson, és mindenkit megtámadott, aki nem elég elkötelezett az ukrán ügyben - mondta a kormányfő.Nincs semmi rendkívüli, hogy ilyen élesen beszél az elnök, és nem indokolatlan a viselkedése. Értem amit mond -tette hozzá. Orbán közölte, az ukrán érdek, hogy minél több ország bekerüljön a háborúba. Világossá kell tenni, hogy mi nem akarunk részt venni eben a háborúban, a mi erkölcsi felelősségünk, hogy a magyarok felé el tudjunk számolni - tette hozzá.

Mi nem az ukrán elnökkel vitatkozunk, hanem a baloldallal.

Az ukránok kérésének kell eleget tenni, vagy pedig a magyarokénak - ismertette a kormányfő. Az az alternatíva, hogy csak két lehetőség van, az elfogadhatatlan - mondta a kormányfő. Felnőtt nép vagyunk, és nem másokhoz kell viszonyítani a pozíciónkat. 

A magyarok erkölcsileg helyes álláspontot képviselnek
A magyarok erkölcsileg helyes álláspontot képviselnek, mindent megteszünk az ukránokért, de nem tudjuk vállalni, hogy az országot tegyük tönkre. Mi nem vettünk részt a háború előkészítésében, és senkit nem kérdezett meg minket - mondta Orbán Viktor. Sok más ország is hasonló állásponton van - tette hozzá.

Meg kell őrizni a nyugalmat 

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a 2014-es orosz embargón egyesek nyertek, de mi vesztettünk.

Számunkra a legfontosabb, hogy magyarbarát és nemzeti alapon álló politikát folytassunk
– tette hozzá. A nagyhatalmak érdeke, hogy ne ilyen politika legyen az országban. Megértem az ukrán elnök erkölcsi zsarolását, de meg kell őrizni a nyugalmat.

A béke és a biztonság tétje is bekerült a voksolásba

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy most az európai mellény újragombolásában vagyunk. Mindent újra kell számolni. Az energia kérdése volt a másik legfőbb témája az uniós csúcsnak, és ez egy egész napig tartott. Magyarországnak a nemzetközi térben különös szava van, és a genderőrületben sem csatlakozunk a Nyugathoz. 

Mindenki érzi, hogy olyan dolgok dőlnek el Magyarországon, aminek európai súlya lesz - tette hozzá.

Már nemcsak az a tét, hogy visszafelé megyünk-e a Gyurcsány-korszakba, a béke is a biztonság tétje is bekerült a voksolásba
– mondta.

Lesz-e élelmiszerhiány?

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy valóban megkongatták a vészharangot élelmiszerhiány-ügyben, és még Európában is ettől tartanak. Ukrajna és Oroszország a világ gabonakereskedelmének tekintélyes részét teszik ki. Az arab tavasz is éhséglázadásként kezdődött - tette hozzá. A gabona hiánya egész nagy térségeket és kontinenseket is képesek destabilizálni - mondta a kormányfő.

A lehetséges élelmiszerhiány közvetlen kapcsoaltban van az élelmiszerhiánnyal - tette hozzá. Nekünk is észnél kell lennünk, mivel a magas árak miatt kiszippanthatják a hazai élelmiszertermékeket, ezért kellett exporttilalmat elrendelni - mondta a kormányfő. A magyar rendelkezés nem elvesz valakitől, hanem kifizeti azt, ha szükséges, ez ellentétes egyébként az uniós rendeletekkel.  

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató