2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Bild: ukrán háborús bűnök az oroszok ellen

Az ukrán katonák kegyetlenkedéseiről ebben a cikkben írtunk.

A Bild az Ukrajnáról szóló híreket tartalmazó napi videoklipje részeként mutatott be azt a videót, amelyen ukrán katonák lövik lábon és verik agyon az elfogott orosz katonákat.

"Ukrán háborús bűnök az oroszok ellen" címet viselte a beszámoló.

A történet szerzője, Julian Repke a Twitteren kommentálta a német kiadvány leleplezését. Azt mondta, hogy még ha nem is az volt, amiről a kiadvány tudósítani akart, akkor is meg kell jelentetni. 

Az oroszok vizsgálatot indítottak

Oroszország vizsgálatot indított, miután az interneten megjelent egy videó, amely hadifoglyokat kínoznak az ukrán katonák.

“Az interneten terjedő videón az látható, hogy fogságba esett katonákat orvosi segítséggel lőnek lábon” – közölte vasárnap közleményében az orosz nyomozóbizottság.

A testület vezetője, Alekszandr Basztrikin elrendelte, hogy “a nyomozók állapítsák meg az incidens összes körülményét, gyűjtsék össze és rögzítsék a bizonyítékokat, és azonosítsák az összes érintett személyt, hogy azt követően bíróság elé állítsák őket”. Bár nem volt azonnal világos, hogy hol és mikor készültek a felkavaró felvétel, egyes jelentések szerint az incidens a kelet-ukrajnai Harkov régióban található katonai táborban történt, amelyet “nacionalista” egységek használnak – tette hozzá a bizottság.

A hétvégén több videó is felkerült az internetre, amelyeket nyilvánvalóan ugyanabban a létesítményben készültek.

A felvételeken több ember, nyilvánvalóan orosz hadifoglyok, a földön fekve láthatók. Úgy látszik, hogy valamennyi katonát súlyosan megverték, és lábsérülések vannak rajtuk.

A sérült katonákat fegyveresek hallgatják ki, akik közül sokan az ukrán egységek általánosan használt kék karszalagot viselnek. A sebesültek közül néhányan nyilvánvalóan meghaltak a kihallgatás során.

A felvételeken az is látszik, hogy három másik foglyot is kiszállítanak egy furgonból, és közvetlen közelről lábon lövik őket.

A videókon látható rendkívüli kegyetlenség még az ukránbarátok részéről is elítélést váltott ki. Az amerikai kormány által finanszírozott Bellingcat “oknyomozó újságíró” alapítója, Eliot Higgins például “nagyon súlyos incidensnek” nevezte az esetet, és a felkavaró képek “további vizsgálatára” szólított fel.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató