2022. május 19. - Ivó, Milán
EUR : 385.28
USD : 366.65
Időjárás ikon22°

Kijöttek az első közlemények az isztambuli béketárgyalásról

A tárgyalásokon Ukrajna semlegességet kínál, az oroszok pedig azt, hogy visszafogják magukat Kijev és Csernyihiv környékén.

Kedden megkezdődtek a béketárgyalások Isztambulban Oroszország és Ukrajna között. Az orosz védelmi minisztérium közleményében azt írják: tárgyalásokat folytatnak Ukrajna semlegességéről és atomfegyvermentességéről, illetve a biztonsági garanciákról. A támadások visszafogásával állításuk szerint a kölcsönös bizalmat erősítenék, és a további tárgyalásokhoz szükséges feltételeket akarják megteremteni. A TASZSZ-on olvasható közlemény szerint a végső cél, hogy írásos megállapodást kössenek a fentiekről.

A megbeszélés után az ukrán delegáció tagjai azt mondták, semleges státuszt ajánlottak Oroszországnak, vagyis Ukrajna nem csatlakozna a NATO-hoz, amely katonai létesítményt sem hozhatna létre a területén. Cserébe biztonsági garanciákat kérnek, ami azt jelenti, hogy ha Oroszország támadást intézne Ukrajna ellen, egyes országok védelmet nyújtanának Ukrajna számára, hasonlóan a NATO működéséhez. Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója az Egyesült Államokat, az Egyesült Királyságot, Törökországot, Franciaországot és Németországot említette Twitter-bejegyzésében.

 

(Mandiner)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató