2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Szijjártó: Márki-Zay és Zelenszkij megegyeztek a fegyverszállításról és a szankciókról

Alkut kötött Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel Márki-Zay Péter baloldali miniszterelnök-jelölt. Kormányváltás esetén elindulnának a fegyverszállítmányok, de a szankciókat is kiterjesztenék – közölte Szijjártó Péter, a baloldali jelölt egyik Twitter-bejegyzést is említve.

 

Ha Magyarországon a baloldal kormányozna, akkor azonnal megszavaznák a gáz- és olajszállításra vonatkozó szankciókat. És hogyha a baloldal kormányozna, azonnal megkezdenék a fegyverszállításokat is Ukrajnába”

– jelentette ki Szijjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, utalva a baloldal miniszterelnök-jelöltjének, Márki-Zay Péternek azon Twitter-bejegyzésére, amelyet Ukrajna elnökének, Volodimir Zelenszkijnek címzett. Leszögezte, hogy ez a Twitter-üzenet alátámasztja az összes eddigi információt, amely szerint ez a megegyezés megszületett.

„Ha ezt a megegyezést végrehajtják, annak azonnali és rendkívül súlyos következményei lesznek Magyarországra nézve” – mondta Szijjártó. „Hiszen a fegyverszállítások háborúba sodornák Magyarországot, mivel a fegyverszállítmányok katonai célpontot jelentenek, hazánk biztonságát veszélybe sodornák. És amennyiben megszavaznák a kőolaj- és földgázszállításokra vonatkozó szankciókat is, azzal az üzemanyag-ellátást és a fűtést veszélyeztetnék.

Továbbá azt, hogy Magyarország gazdasága a leállás szélére kerülne”

– magyarázta. A külgazdasági és külügyminiszter arra is rámutatott, április 3-án, az országgyűlési választások napján világos döntés előtt áll az ország: aki a Fidesz-KDNP-re szavaz, a békére és a biztonságra adja le a voksát. Aki a baloldalra, az a háborúba történő belesodródást kockáztatja.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató