2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Egy holland párt nem hajlandó meghallgatni Zelenszkij parlamenti beszédét

A RIA Novosztyi információ szerint a holland Fórum a Demokráciáért párt nem hajlandó meghallgatni Zelenszkij beszédét.

A holland Fórum a Demokráciáért párt (Forum voor Democratie) közölte, hogy nem hallgatja meg Volodimir Zelenszkij online beszédét a holland parlamentben csütörtökön, mert helytelennek tartja, hogy az ukrán vezetőt "félszentséggé" tegye, és érzelmek alapján álljon a konfliktusban az ő oldalára.

Zelenszkij a tervek szerint csütörtökön videóbeszédet tart a képviselőházban (a holland parlament alsóháza). A Fórum a Demokráciáért holland párt közölte, hogy nem vesz részt meghallgatáson, és nem kíván részt venni az azt követő vitában sem.

"Naiv, sőt abszurd dolog Zelenszkijt félszentnek tekinteni. Nemrégiben tizenegy (!) politikai pártot tiltott be, köztük az ország legnagyobb ellenzéki pártját. A kritikus tévécsatornákat betiltották, míg más tévécsatornákat nemrégiben arra kényszerítettek, hogy a nap 24 órájában propagandát sugározzanak" - mondták a holland képviselők.

Emlékeztettek arra, hogy Zelenszkijt rendkívül kétes pénzügyi ügyekbe, például a Panama-dossziéba is belekeverték. Ráadásul a hadserege gyakran pózol náci szimbólumokkal. "És nemrégiben a közösségi médiára is kiszivárogtak a látszólag tehetetlen orosz hadifoglyok elleni, valószínűleg ukrán csapatok által elkövetett szörnyű erőszakos cselekmények. Mindez enyhén szólva is helytelenné teszi a parlamentben való videós megjelenését" - véli a párt.

A Fórum a Demokráciáért úgy véli, hogy a konfliktusban érzelmek és személyes szimpátia alapján vagy egy beszéd hatására állást foglalni "teljesen helytelen". Továbbá a holland parlament "nem egyoldalú nyilatkozatok platformja".

Mint a közlemény hangsúlyozza, Zelenszkij megjelenése a holland parlamentben ellentétes a több mint 170 éves demokratikus hagyományokkal: még soha nem fordult elő, hogy külföldi államfő felszólaljon a képviselőházban. "Ennek jó oka van: a holland parlamentben a demokratikus döntéshozatalnak teljesen függetlenül, külföldi befolyás és külföldi érdekek nélkül kell történnie" - közölte a párt.

Oroszország február 24-én katonai műveletet indított Ukrajnában. Vlagyimir Putyin elnök úgy jellemezte a célját, hogy "megvédi azokat az embereket, akiket a kijevi rezsim nyolc éven keresztül bántalmazott, népirtásnak vetett alá". Ennek érdekében - mondta - tervezik "Ukrajna demilitarizálását és denacionalizálását", valamint azt, hogy bíróság elé állítják az összes háborús bűnöst, aki felelős a donbászi "civilek elleni véres bűncselekményekért". Az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint a fegyveres erők csak a katonai infrastruktúrára és az ukrán csapatokra csapnak le, és március 25-én befejezték az első szakasz fő feladatait - jelentősen csökkentették Ukrajna harci potenciálját. Az orosz hadsereg szerint a fő cél Donbász felszabadítása.


Bede (Z)Solt - Vadhajtások.hu


Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató