2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Greenpeace-aktivisták hatoltak be egy franciaországi atomerőműbe

Behatoltak, majd hatalmas fémállványokhoz láncolták magukat.

Őrizetbe vették a Greenpeace hét aktivistáját csütörtökön, miután előzőleg behatoltak az észak-franciaországi Flamanville közelében működő, nyomottvizes atomerőműbe – közölte a környezetvédő szervezet egyik szóvivője az AFP francia hírügynökséggel.

Az aktivisták a francia elnökválasztáson induló atompárti jelöltek „felelőtlenségét” kívánták ily módon bírálni.

Az ügyészség megerősítette, hogy „behatolás történt a létesítménybe”, és ennek nyomán többeket őrizetbe vettek. Részleteket azonban nem közölt.

Csütörtök reggel óta tucatnyi Greenpeace-aktivista akadályozta meg a járművek belépését az erőmű két főbejáratánál, ahol mintegy 2800 fő dolgozik. Az aktivisták, akik közül többen hatalmas fémállványokhoz láncolták magukat, a gyalogos forgalmat nem akadályozták. A helyszínen egy kisteherautó parkolt, „Atomenergia: Macron felelőtlen” és „Nyomottvizes reaktorok = kudarc” feliratú transzparensekkel.

A tiltakozás célja, hogy bírálja Emmanuel Macron és más atomerőmű-párti jelöltek felelősségét,

akik újabb nyomottvizes reaktorokat akarnak építeni, amikor Ukrajna példáján láthatjuk, hogy az atomerőmű veszélyes” –magyarázta Nicolas Nace, a Greenpeace France egyik vezetője.

A Flamanville-i atomerőmű új reaktorát az EDF francia áramszolgáltató építteti, az építkezés késlekedésekkel és többletköltségekkel jár. Emmanuel Macron február 10-én jelentette be, hogy 2035-ig hat új nyomottvizes reaktort építenek Franciaországban a Normandiában már épülő mellett.

A 2007-ben kezdődött normandiai építkezés 11 évet csúszik, és a költsége 12,7 milliárd euró lesz az EDF szerint, a 2006-ban bejelentett 3,3 milliárd helyett. A számvevőszék 2020-ban 19 milliárd euróra becsülte a számlát. Az EDF szerint az új reaktor 2023-tól termel majd áramot.

A Greenpeace az év elején moratórium elrendelését kérte a munkálatokra, „hogy függetlenül meg lehessen állapítani a nyomottvizes reaktorok élettartamát”.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató