2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Nádas Péter a Süddeutsche Zeitungnak: Orbán mindentől fél, akárcsak Putyin

Az író szerint az ellenzék elképesztő dolgokat ért el, de ő nem hisz a sikerükben.

A vasárnap esedékes választások kapcsán a Süddeutsche Zeitung Nádas Péter magyar íróval készített interjút. A kérdés az, hogy az egyesült ellenzék meg tudja-e törni a Fidesz, Orbán Viktor miniszterelnök jobboldali populista pártjának tizenkét éves uralmát. Arra a kérdésre, hogy milyen ember a miniszterelnök, Nádas azt válaszolta, hogy „Orbán csodálja az erőt. Orbán egy félelemmel teli ember”, aki „mindentől fél, akárcsak Putyin”. Orbán Viktor senkinek sem néz egyenesen a szemébe – indokolta álláspontját,- szemlézte a mandiner.hu.

Az újságíró arra is kíváncsi volt, hogy miért létezik a magyar „különút”. Miért különbözik Magyarország olyan egyértelműen még a szomszédaitól is. Miért van ez a radikális nacionalizmus, és miért nem akar Orbán Viktor választani a Nyugat és Oroszország között. „A fele a mi hibánk, a fele az Európai Uniónak köszönhető” – mondta Nádas. Magyarországon nincs olyan középosztály, amely képes lenne felszívni és enyhíteni a város és vidék, valamint a generációk közötti ellentéteket.

És most már túl késő. „Honnan jöjjön a nemzeti, polgári öntudat a globalizáció idején? Egy olyan országban, amelynek alapjait hazugság és lopás képezi?” Az Európai Unióra utalva Nádas elmondta, hogy míg a baloldal látta a társadalmi fejlődést és örült, addig a jobboldal csak negatívumokat látott. „Magyarországnak nem volt semmije, amivel szembeszállhatott volna a kapitalizmus hódításaival. Az Európai Unió harmad- vagy negyedosztályú személyzetet küldött.” Nádas megfogalmazta azt a tapasztalatot, amelyet úgy tűnik, sok magyar oszt: Magyarország meghódítható területté vált, különösen a német és a francia tőke számára. Ügynökei úgy viselkedtek, mint a gyarmati urak, akik nem értették meg, hogy a gyarmatok már nem léteznek. „Azóta a politika a tőke után fut”. Nádas szerint „Orbán tíz éven át az orránál fogva vezette az Uniót. Orbán mindig biztos lehetett abban, hogy Angela Merkel és Németország nem hagyja őt elbukni. Most ennek a politikának a következményeit kell elszenvednünk. Merkelnek köszönhetjük Putyint”. A magyarországi választások kapcsán Nádas elmondta, hogy az ellenzék elképesztő dolgokat ért el, de ő nem hisz a sikerükben.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató