2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Putyin aláírta: holnaptól csak rubelért van gáz

Az orosz elnök rendeletet írt alá a "barátságtalan országokkal" folytatott gázkereskedelemről - írja a RIA Novosztyi.

Vlagyimir Putyin közölte, hogy aláírta a rendeletet az orosz gázért a barátságtalan országokkal való elszámolás új eljárásáról.

"Az ilyen országok (barátságtalan országok. - A szerk. megjegyzése) partnereinek világos és átlátható rendszert kínálunk. Ahhoz, hogy orosz földgázt vásárolhassanak, rubelszámlát kell nyitniuk orosz bankokban. Ezekről a számlákról lehet majd fizetni a gázszállításokért holnaptól, idén április 1-jétől kezdődően" - mondta az államfő a légiközlekedési ágazatról szóló ülésen.

Hozzátette, hogy

Moszkva a szabályok be nem tartását a meglévő szerződések leállításának tekinti.


Mint az elnök kifejtette, a külföldön lévő orosz vagyon befagyasztása azt mutatja, hogy a nyugati országok fegyverként használják pénzügyi rendszereiket.

"Az erőforrásainkat, ebben az esetben a gázt, az európai fogyasztóknak szállítottuk. Megkapták, kifizették nekünk euróban, amit aztán ők maguk befagyasztottak. Ebben a tekintetben minden okunk megvan azt hinni, hogy a gáz egy részét gyakorlatilag ingyen szállítottuk Európába" - mutatott rá Putyin.

A dokumentum szövegéből egyértelműen kiderül, hogy kizárólag a Gazprom csővezetéken keresztül történő nyersanyagszállításairól van szó. A Gazprombankot nevezték ki a rubelszámlák nyitására jogosult banknak.

Március 23-án Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy az Oroszországgal szemben szankciókat bevezető országoknak történő gázszállításokért járó fizetéseket rubelre váltják át. A mennyiségek és az árak nem változnak. Ez volt Moszkva válasza az Ukrajna demilitarizálását célzó katonai művelet megkezdése utáni masszív korlátozásokra és a mintegy 300 milliárd dollárnyi nyugati devizatartalék befagyasztására.

A G7-országok voltak az elsők, akik reagáltak a kezdeményezésre. A rubelben történő kifizetések átutalását a szerződési feltételek egyoldalú megszegésének nevezték. Az Európai Unió legfőbb végrehajtó szerve, az Európai Bizottság is elutasította annak lehetőségét, hogy az orosz gázszállításokért rubelben fizessenek. Ugyanezt állapították meg külön-külön Ausztriában, Németországban, Görögországban, Bulgáriában, Franciaországban és néhány más uniós országban.

Mint Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hangsúlyozta,

Oroszország nem fog jótékonykodni: ha nem lesz rubelben történő fizetés, akkor nem lesz gáz sem.

 

Bede Zsolt - Vadhajtasok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató