2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Zelenszkij: A szabadsághoz fegyver kell, éppúgy, mint a zsarnoksághoz

Az ukrán elnök jelezte, hogy még több harckocsira, repülőgépre és tüzérségi fegyverre van szükségük.

Oroszország és Ukrajna között pénteken folytatódnak a béketárgyalások. A két fél legutóbb kedden ült egymással tárgyalóasztalhoz, ám Isztambulban sem sikerült dűlőre jutni, fontos döntéseket hozni, igaz, legalább abban történt előrelépés, hogy az orosz védelmi minisztérium bejelentette: jelentősen visszafogják a katonai tevékenységet Kijev és Csernyihiv körül – számolt be az Index.

A lap azt írja: David Arahamija, az ukrán tárgyalóküldöttség tagja szerint azt javasolták, hogy most már az államfők találkozzanak egymással, de Oroszország ezt még korainak ítélte, mondván, több idő kell a megállapodástervezet kidolgozásához.

„Senkinek és semmilyen szép szavaknak nem hiszünk. Országunk minden négyzetméteréért megküzdünk, nem engedjük át másnak” – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki nem hisz abban, hogy Oroszország csökkentené a harci tevékenységét, és

ez csak taktikai húzás, hogy újrarendezzék a soraikat, miközben Donbasz megtámadására készülnek.

Az ukránok harckocsikat, repülőgépeket és tüzérségi fegyvereket kérnek

Az ukrán elnök egyúttal köszönetet mondott az Egyesült Államoknak, amely további 500 millió dolláros közvetlen segélyt ígért Ukrajnának, ugyanakkor jelezte, ennél többre van szükségük, hogy hatékonyan tudjanak védekezni Oroszországgal szemben.

„Ha együtt harcolunk a demokrácia védelmében, akkor jogunk van segítséget kérni ebben a kritikus időszakban. Harckocsik, repülőgépek, tüzérségi fegyverek. A szabadsághoz éppúgy kell a fegyver, mint a zsarnoksághoz” – mondta Zelenszkij, akinek a béketárgyalásról az a véleménye, hogy csupán szép szavak hangzanak el, de nincsenek konkrétumok.

Oroszország ugyanakkor bejelentette, hogy kizárólag humanitárius céllal tűzszünetet javasolt az ukrán félnek, amely alapján csütörtök délelőtt 10 órától ki lehet menekíteni az összes civilt Mariupolból. A várost már hetek óta ostromolják az oroszok, sőt részben el is foglalták, de a védők még mindig kitartanak, miközben Vlagyimir Putyin orosz elnök azt közölte Emmanuel Macron francia elnökkel a napokban, ahogy addig bombázzák Mariupolt, amíg meg nem adják magukat.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató