2024. április 27. - Zita
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Fico is nekiment Zelenszkijéknek

A szlovák politikus szerint Zelenszkij belerúg mindenkibe, aki nem hajlandó maradéktalanul teljesíteni Ukrajna követeléseit - írja a Felvidek.ma.

Robert Fico volt szlovák kormányfő, a Smer elnöke bírálja a szlovákiai ukrán nagykövetet, Jurij Muskát, amiért a Smer párt hozzáállását a nagyhatalmak Csehszlovákiához való 1938-as viszonyulásához hasonlította.

Ennek oka, hogy a Smer nem támogatja hadianyag szállítását Ukrajnának, mely háborús konfliktusban áll Oroszországgal. Fico ezt a közösségi oldalára feltett videóüzenetében közölte.

„Mint egy önálló politikai párt elnöke, meg akarom kérni a nagykövet urat, hogy tartózkodjon a hasonló megjegyzésektől és a Szlovák Köztársaság ügyeibe való beavatkozástól“ – üzente Fico.

Hozzátette, hogy az ukrán nagykövet – hasonlóan Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz – „belerúg mindenkibe, aki nem hajlandó 100 százalékra teljesíteni Ukrajna követeléseit“.

Fico kijelentette, hogy a Smer-SD elítéli és a nemzetközi jogrenddel összeegyeztethetetlennek tartja az Ukrajna ellen irányuló katonai agressziót.

„A Smer-SD támogatja az Ukrajnába irányuló és háború elől menekülni kényszerülőket támogató nemzetközi humanitárius segélyprogramot. Elutasítjuk azonban az Ukrajnába történő fegyverszállítást, nem is szólva az S-300-as légvédelmi rendszerről“ – jelentette ki a pártelnök. Hozzátette, aki békét akar Ukrajnában, az nem érthet egyet a további fegyverszállítással.

Korábban a szerb belügyminiszter is elhajtotta a követelőző ukránokat.

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató