2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Orbán: Ha a baloldal nyer, megindulnak a fegyverszállítások és elzárják a gázcsapot

A miniszterelnök emlékeztetett: nem szombaton és nem is hétfőn kell többen lenni, hanem vasárnap, a választás napján kell számbeli fölényben lennie a nemzeti oldal szavazóinak.

2018-hoz hasonlóan idén is Székesfehérváron tartotta a Fidesz az utolsó nagyobb kampányeseményét. Pénteken délután háromkor Orbán Viktor is beszédet mondott a város főterén.

2022-ben is a Nélküled vezette fel Orbán Viktor beszédét a szép számú közönség előtt, mai is jelen voltak Nyerges Attiláék és előadták a dalt.

Most valamivel borongósabb időben a miniszterelnök azzal kezdte a beszédét, hogy megköszönte az embereknek, hogy eljöttek.

 

„Négy éve is sokan eljöttek, négy éve is nagy győzelem lett a vége. Fehérvár a mi szerencsehozó talizmánunk”

– emlékeztetett. Ezután támogatást kért a két jelen lévő fideszes képviselőnek, Török Gábornak és Vargha Tamásnak. Elmondta: utóbbi dolga a nehezebb, és ha a város belsejében nyer a jobboldal, akkor országosan is fideszes győzelem születhet.

Orbán csakúgy mint négy évvel ezelőtt leszögezte: eszük ágában sincs bezárni a kampányt, ez egy nyitórendezvény.

Hozzátette: az elmúlt napokban sok millió emberhez bekopogtattak, a Facebookon is megnyomták a kampányt, de a legfontosabb időszak az utolsó napok időszaka. 13 órán lesz, hogy megnyerjük a választást – mondta Orbán, aki arra is emlékeztetett: volt, hogy már szombaton is a nemzeti oldal volt számbeli fölényben, volt, hogy hétfőn is, csak épp vasárnap nem volt elég szavazó. 

Az ellenzékről szólva elmondta: „számunkra kedvező állapotban vannak”, azonban van egy előnyük: már évek tudnak kampányolni, „míg nekünk kormányozni kell”.

„A kampány elején két lehetőség volt: visszaatérhetünk a bukott múlthoz, vagy folytathatjuk a 12 éve elkezdett munkát. Azt gondoltam, hogy azt kell elmondani, hogy Gyurcsányék térnek vissza, és mindent visszaadtunk, amit korábban ők elvettek. A miniszterelnök szólt arról is, hogy azt gondolta, hogy a nemzetegyesítésről is kell majd beszélnie. A háború azonban mindent megváltoztatott” – mondta a kormányfő.   

„Más kérdések magasodnak most Magyarország előtt, mint a háború előtt. Nem először látunk háborút a szomszédban. 1999-ben éppen csak hogy beléptünk a NATO-ba, az már másnap úgy döntött, hogy beavatkozik a második jugoszláv háborúba. Akkor is előkerült a kérdés, hogy tudunk kimaradni a háborúból. Az egy másik háború volt, nálunk kisebb népek vívták egymással a küzdelmet. Most két hatalmas ország vívja a küzdelmet, az egyik közülük atomnagyhatalom. Ennek kockázata összehasonlíthatatlanul nagyobb, mint a jugoszláv háborúé volt” – mondta. 

„Azt gondolta, mindenki a béke oldalán lesz majd, ez egy orosz-ukrán háború, mi pedig magyarok vagyunk, ebből ki kell maradni. A baloldal más álláspontra helyezkedett, mert

az ellenfél vezetője azt mondta: Ukrajna a mi háborúnkat vívja. Ez nem a mi háborúnk”

– mondta.

Katonát, fegyvert nem küld hazánk Ukrajnába, de mostanáig már csaknem 600 ezer menekült érkezett Magyarországra, és mindenkinek segítettek – emlékeztetett Orbán.

Kormányfő szerint nem igaz, ami Gyurcsány mond, hogy pocsék ország lennénk. Orbán szerint nagyszerű ország vagyunk, minden segítséget megadunk azoknak, akik futnak a baj elől.

„Megértjük az ukrán elnököt is, aki mindent megtesz, hogy minél több európai országot bevon a háborúba. Ez egy ukrán szempont, azt megértéssel fogadja. A kormánynak nem is velük van baja, hanem a baloldallal” – szögezte le a miniszterelnök.

„Ha a baloldal nyer, másnap megindulnak a fegyverszállítmányok és támogatni fogják azokat a kezdeményezéseket, hogy zárják el az orosz gázcsapokat”

– magyarázta.

Szóba került a gyermekvédelmi népszavazás is, mely Orbán szerint legalább olyan fontos, mint a parlamenti választás, mert az egy fontos kérdés, hosszú időre elrendezhet dolgokat Magyarországon.

Orbán Viktor szerint a világnak elment az esze, olyan divatok ütik fel a fejüket, hogy az ember csak néz. Nem hitte volna, hogy az alkotmányba egyszer bele kell írni, hogy az apa férfi, az anya nő.

„De valahogy a barátaink Nyugat-Európában elaludtak. Ott is úgy kezdődött, mint ahogy itt Magyarországon egy-két évvel ezelőtt. Egy furcsa divat, mikor minden összekeveredik mindennel. Nem vagyunk már mai gyerekek, rólunk már lemaradtak, de van egy vörös vonal, amit nem szabad megengedni hogy átlépjenek. Ez nem a felnőttekről szól, hanem a gyerekekről. Azt nem szabad megengedni, hogy a gyerekek neveléséhez való jogunkat bárki elvegye tőlünk. Ezért világosan ki kell mondanunk vasárnap is, az anya nő, az apa férfi, a gyerekeinket pedig hagyják békén” – jelentette ki a miniszterelnök.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató