2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Páncélozott járműveket küld Ukrajnának Ausztrália

Ausztrália páncélozott járműveket küld Ukrajnának, miután Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt kért az ausztrál törvényhozókhoz intézett videofelhívásában, amelyben több támogatásra szólított fel az Oroszország elleni háborúban - közölte pénteken Scott Morrison ausztrál miniszterelnök.

Zelenszkij csütörtökön szólalt fel az ausztrál parlamentben, és ausztrál gyártmányú, négykerékhajtású, Bushmaster típusú járműveket kért. 

 

Morrison újságíróknak elmondta, hogy a járműveket Boeing C-17 Globemaster típusú katonai szállító repülőgépeken fogják küldeni. Azt nem részletezte, hogy hányat küldenek és mikor.  

Zelenszkij más országoknak is küldött videofelhívást, olyat mint, amilyet az ausztrál törvényhozókhoz intézett. Beszédét az ausztrál parlamentben láthatták a képviselők, akik álló ovációval köszöntötték az ukrán elnököt 16 perces beszéde elején és végén. Szigorúbb szankciókat és az orosz hajók kitiltását követelte a nemzetközi kikötőkből. "Több szankcióra van szükségünk Oroszországgal szemben, erőteljes szankciókra, amíg fel nem hagynak azzal, hogy más országokat zsaroljanak nukleáris rakétáikkal" - mondta az MTI szerint. "Önöknek nagyon jó páncélozott személyszállító járműveik vannak, Bushmasterek, amelyek jelentősen segíthetnének Ukrajnának, akárcsak más felszerelésekkel" - tette hozzá.  

Bár az ukrán főváros, Kijev 15 ezer kilométerre van az ausztrál fővárostól, Canberrától, Zelenszkij szerint Ausztrália sincs biztonságban a konfliktustól, amely azzal fenyeget, hogy nukleáris háborúvá fajul. Felvetette, hogy egy Ukrajna feletti orosz győzelem felbátorítaná Kínát, hogy hadat üzenjen Tajvannak.  

"A legszörnyűbb az, hogy ha most nem állítjuk meg Oroszországot, ha nem vonjuk felelősségre, akkor a világ néhány más országa, amely hasonló háborúkra vágyik a szomszédai ellen, úgy fog dönteni, hogy ez számukra is járható út" - mondta Zelenszkij. Hozzátette: Oroszország nem támadta volna meg Ukrajnát, ha Moszkvát megbüntetik a Malaysia Airlines egyik repülőgépének 2014-es Ukrajna fölötti lelövéséért.

Két héttel ezelőtt az ausztrál és a holland kormány jogi eljárást indított Oroszország ellen a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezetnél, hogy Moszkvát felelősségre vonják az MH17-es gép mind a 298 utasát megölő rakétacsapásban játszott szerepe miatt. Az áldozatok közül 196 holland állampolgár és 38 ausztrál volt. Scott Morrison miniszterelnök korábban közölte az ukrán elnökkel, hogy Ausztrália további katonai segítséget nyújt országának.

Ausztrália eddig 91 millió ausztrál dollár (kb. 22,6 milliárd forint) katonai segítséget, 65 millió ausztrál dollár (kb. 16,1 milliárd forint) humanitárius segítséget és 70 ezer tonna szenet ígért vagy küld Ukrajnának.  

Csütörtökön a canberrai kormány bejelentette, hogy Ausztrália április 25-től további 35 százalékos vámot vet ki az Oroszországból és Fehéroroszországból származó importra, és az Oroszországból származó energiabehozatal ettől az időponttól kezdve tilos. Az ausztrál bauxit Oroszországba irányuló exportja szintén tilos. Ausztrália Oroszországban és Fehéroroszországban több mint 500 természetes és jogi személy ellen vezetett be szankciókat. A szankciók az orosz bankszektor 80 százalékát és az orosz államadósságot kezelő összes kormányzati szervet érintik.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató