2022. május 19. - Ivó, Milán
EUR : 385.28
USD : 366.65
Időjárás ikon22°

Több mint negyvenezer delegált szavazatszámláló lesz a választásokon, ennek közel fele az ellenzéké

Több mint 40 ezer delegált vesz részt a vasárnapi országgyűlési választáson a választási bizottságok munkájában. Négy évvel ezelőtt ez a szám 32 ezer volt, írja az MTI.

A Nemzeti Választási Iroda szerint a legtöbb delegáltja az egyesült ellenzéknek van, több mint 19,5 ezer, a Fidesz-KDNP-nek több mint 17,5 ezer, a Kétfarkú Kutya Pártnak több mint 1700, a Mi Hazánk Mozgalomnak pedig több mint 800. A többi párt ötvennél kevesebb delegáltat jelentett be. A delegáltak bejelentésére már lejárt a határidő, de az eskütételek után még változhat a számuk.

A jogszabály szerint a választási bizottságoknak – a választott tagokon felül – a választókerületben induló jelöltek által delegált tagjai is vannak. A szavazatszámláló bizottságokba és az egy szavazókörös településeken a helyi választási bizottságokba két-két tagot küldhettek a pártok és nemzetiségi önkormányzatok, valamint a független jelöltek. Az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságba egy-egy tagot delegálhat a választókerületben egyéni jelöltet állító jelölőszervezet, illetve a független jelölt. A közös jelöltet, illetve listát állító szervezetek közösen bízhatnak meg delegáltakat.

A jelölőszervezeteknek, független jelölteknek érdekük, hogy valamennyi választási szervbe delegáljanak tagot, mivel így saját megbízottaikon keresztül győződhetnek meg arról, hogy a választás tisztán és csalás nélkül zajlik.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató