2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Varga Mihály: A vártnál jobban csökkent a magyar államadósság

A frissen közzétett adatok szerint a vártnál jobban, 76,8 százalékra csökkent GDP-arányosan az államadósság mértéke 2021 végére, a költségvetési hiány pedig 6,8 százalék lett a várt 7,5 százalék helyett – ismertette Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalára felkerült videóüzenetben pénteken.

Varga Miháyl kiemelte: míg Magyarországon csökkent az államadósság mértéke, az uniós tagállamok átlaga meghaladta mára a kilencven százalékot, a bizottság szerint pedig tovább nő az összesített mutató.

Nemcsak mondtuk, meg is valósítottuk

– fogalmazott.

Az adatok Varga Mihály szerint azt bizonyítják: helyes döntés volt, hogy Magyarország nem megszorításokkal, hanem támogató-segítő költségvetési politikával kezelte a válságot. A gazdaságot Magyarország indította újra a leggyorsabban Európában, így hamarabb kezdhettünk az egyensúlyi mutatók javításába – hangsúlyozta Varga Mihály. Helyes döntés volt az is, hogy a kormány a külföldiek szerepét az adósság finanszírozásában csökkentette, a magyar családok súlyát pedig növelte – mutatott rá. Felidézte, hogy tavaly év végén megnövelték a pénzügyi tartalékokat, így a háború kitörése előtt mérsékelték az ország pénzügyi kitettségét.

Ma Magyarország erősebb és ellenállóbb, mint korábban

– jegyezte meg.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató