2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Ausztria nem tud függetlenedni az orosz gáztól – közölte az OMV vezérigazgatója

Magyarországhoz hasonlóan, Ausztriában is többségében Oroszországból származó gáz és olaj kerül felhasználásra, így az orosz energiahordozók szankcionálása már rövid távon is gazdasági katasztrófához vezetne az országban.

Ausztria nem képes leállni az orosz földgáz vásárlásával - jelentette ki az OMV energiaipari óriásvállalat vezérigazgatója a Die Presse osztrák napilap online kiadásának adott interjújában.
 
Az orosz gázra vonatkozó embargó lehetetlen, ha nem akarunk szörnyű következményekkel számolni. Néhány ország megtehetné, de Ausztria számára ez nem lehetséges...

Az orosz gáz fokozatos kivonásának ára van - fogalmazott Alfred Stern, aki azt is kifejtette, hogy néhány uniós országgal ellentétben Ausztria "nehéz helyzetben van", ha alternatív energiaforrásokról van szó, mivel "az országnak nincs hozzáférése a tengerhez, így nincs hozzáférése a cseppfolyósított földgázhoz sem.
 
Az osztrák politikai és üzleti élet befolyásos szereplői között egyébként nem az Stern az egyetlen, aki szerint egyszerűen lehetetlen egyik napról a másikra megszüntetni az orosz energiahordozók importját. Karl Nehammer osztrák kancellár a hét elején például úgy fogalmazott a témában, hogy nem támogatja az Oroszországból Európába irányuló kőolaj- és földgáz szállításának korlátozását.
Részünkről egyértelműen el kell utasítani minden olyan elképzelést, amely az orosz gáz vagy az orosz olaj importjának leállítására irányul  - mondta Nehammer az OE24 televíziónak adott interjúban.
 
Forrás: MTI, ripost.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató