2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Az ukránok szerint az oroszok több mint 300 civilt öltek meg - az oroszok közölték: ez egy újabb provokáció

Képek és videók jelentek meg a Kijev melletti Bucsa város utcáin holtan fekvő ukrán civilekről. A város lakói szerint az embereket az orosz katonák ölték meg. Oroszország úgy kommentálta a bejelntést, hogy "fake news".



A Sky News ellenőrizte és beazonosította két videó helyszínét, amelyek valóban az ukrán fővárostól északnyugatra fekvő Bucsában készültek. Az egyik videón legalább hét holttest látható az úton és a járdán. A Reuters hírügynökség jelentése szerint egy templom területén lévő tömegsír még mindig nyitva volt, amikor az oroszok elhagyták a várost. A földből emberi testrészek látszódtak ki.

Anatolij Fedoruk, Bucsa polgármestere szerint több mint 300 lakost öltek meg az oroszok.

A jelenetek azután kerültek napvilágra, hogy az orosz csapatok kivonultak a Kijev körüli területekről, és az ukrán erők több mint öthetes harcok után visszaszerezték az ellenőrzést a térség több mint 30 városa és faluja felett.

Von der Leyen a háborús bűnöket feltáró vizsgálatok azonnali indítását követeli

Teljesen elborzadt a jelentésektől, amik az orosz csapatok által elhagyott területekről érkeznek – írja Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Twitteren. Ahogy korábban írtuk, az ukránok visszafoglalták a Kijev közelében található Bucsát, ahol "lemészárolt civileket" találtak az utcán.

Az oroszok reakciója a mészárlás vádjára: fake news

Az orosz védelmi minisztérium a Telegramon megosztott egy elképzelést, miszerint álhír, hogy mészárlást követtek volna el Bucsában. Az eredeti bejegyzés szerint az, hogy a hír több nemzetközi híroldalon egyszerre jelent meg arra utal, hogy egy összehangolt médiahadjáratról van szó.

Hozzátették:

Különös aggodalomra ad okot az a tény, hogy azoknak az embereknek a testén, akiknek a képeit a kijevi rezsim nyilvánosságra hozta, legalább négy nap elteltével nincs hullamerevség, nincsenek jellegzetes hullafoltok.

 

Egy másik érvük az, hogy már március 30-án elhagyták a települést, így az, hogy négy napig nem jelent meg a videó, szintén azt erősíti meg, hogy álhírről van szó.

A videóról azt írják, hogy

egy pontján megmozdul az egyik holttest keze, később pedig felül az egyik.

Az orosz kormány hivatalosan még nem reagált a vádakra, de az általuk megosztott bejegyzés szerint a civilekkel az végzett, hogy az ukránok tüzérséggel lőtték a települést, miután az oroszok kivonultak. 

Az ukrán külügyminiszter ezt osztotta:

Zelenszkij is üzent:

"Az orosz katonák anyáinak ezt látniuk kell. Nézd meg, milyen rohadékokat neveltetek. Gyilkosokat, fosztogatókat, mészárosokat."

Klicsko, a kijevi polgármester is megofordult Buchában:

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató