2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Az Egyesült Államok megtiltotta az orosz adósság törlesztését amerikai számlákról

Az Ukrajna elleni orosz agresszió miatt Washington még korábban befagyasztotta az amerikai bankokban elhelyezett orosz jegybanki devizatartalékokat. Az amerikai pénzügyminisztérium azonban (hétfőig) nyitva hagyott egy kiskaput, ezekről a számlákról Oroszország továbbra is fizethette a dollárban jegyzett államadósságának aktuális kamatát.

Az MTI tudósítása alapján most ez változott meg, Oroszországnak hétfőn két kötvény után összesen több mint 600 millió dollárnyi kamatot kellett volna rendeznie: egy idén kifutó kötvény után 552,4 millió dollárt, egy másik, 2042-ben lejáró kötvény után pedig 84 millió dollárt.

Az amerikai pénzügyminisztérium friss döntése azonban megkötötte a kamatot folyósító JPMorgan Chase kezét, így Oroszország késedelemben maradt. Oroszországnak 30 napja van arra, hogy rendezze adósságát, és ha nem, akkor törlesztési csődbe kerül

– írja a hírügynökség.

Oroszországnak összesen 15 külföldi kötvénye van mintegy 40 milliárd dollár értékben. Ezek aktuális kuponját ez idáig sikerült fizetni a nemzetközi embargó ellenére is. Legutóbb például 447 millió dollár adósságot rendezett Oroszország múlt csütörtökön. Ez volt az Ukrajna ellen indított háború óta az ötödik orosz kötvénykamat-fizetés.

Az orosz államcsőd-fenyegetettség az agresszor ellen kivetett szankciók talán legkülönösebb eleme. Hiszen a Nyugat vélhetően joggal érzi úgy, hogy mivel

- sem közvetlen háborúba nem szeretne bonyolódni Moszkvával,

- sem tárgyalni nincs igazán miről (az agresszió nem teremthet semmire tárgyalási alapot),

- illetve szerencsére a Nyugat nem szeretne szótlanul félrenézni sem az invázió láttán,

így egyetlen eszköze a gazdasági szankció és Ukrajna megsegítése (eszközök, pénz) lehet.

Igen ám, de a „nem engedünk törleszteni, de ha nem törlesztesz, akkor viseld a következményeit” üzenet aligha értelmezhető nemzetközi jogilag helytállónak.

Hiszen valójában Oroszország egyáltalán nincsen csődben, a háború miatt már elég nehéz megítélni a pénzügyeit, de februárban még 640 milliárd dollárnyi devizatartaléka volt.

Ráadásul a magas szénhidrogénárak idején a szinte zavartalan olaj-, gáz- és olajszármazék-exportjából egymilliárd dolláros napi bevétele van (2021-ben még inkább félmilliárd dollárra jött ki ez az összeg). Ám akármelyik szám is igaz, az aktuálisa törlesztési teher vélhetően egyetlen napi devizabevételből törleszthető lenne.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató