2022. május 28. - Csanád, Emil
EUR : 392.82
USD : 366.1
Időjárás ikon19°14°

Büdösszájú Tordai: 2026-ban bukik a Fidesz, nekünk csak türelmesen várni kell

„Kesersavanyú legfeljebb” – ezt mondta Tordai Bence az ATV kedd eseti műsorában, mikor arról kérdezte Rónai Egon, hogy keserédesnek tartja-e a saját egyéni választókörzetben aratott győzelmét.

„Több millió embernek okoztunk csalódást, köztük magunknak is. Az egyetlen mentségünk, hogy a legjobb szándékkal és teljes erőbedobással csináltuk azt, amit, de nyilván elkövettünk kollektíve egy csomó hibát.”

A Párbeszéd politikusa szerint az ellenzék kihozta a maximumot a helyzetből, „egyszerűen szembe jött a történelem, meg szembejött a Fidesz propagandagépezete”. A választási veresége szerinte azon múlt, hogy kitört a háború és Orbánék megtaláltak egy hazug, de jól működő üzenetet: azt, hogy ők garantálnák a békét, az ellenzék pedig a háborúba vinné az országot. A „hamis propaganda” ráadásul tízszeres felületen jött szembe az emberekkel a kampányban Tordai szerint, és a bizonytalan szavazóknál be is érett a választásra.

„Ez nem meglepő volt, csak olyan elemi erejű, amivel nem tudtunk semmit szembe szegezni” – magyarázta a Párbeszéd országgyűlési képviselője. Szerinte hiába kiabált a propaganda hazugságaival szemben, hogy „nem, nem”, nem hallották a hangját. Azzal is példálózott, hogy amikor kimentek egy háborúellenes tüntetésre, arról is úgy tudósított a közmédia, mintha egy háború párti tüntetésen vettek volna részt az ellenzéki politikusok.

„Négy vagy nyolc éve, ha lett volna összefogás, nyertünk volna”

– véli Tordai, aki szerint sem a rezsicsökkentés, sem a migránsellenesség nem tudott olyan zsigeri félelmeket működésbe hozni, mint a háború.

Amikor Rónai Egon arról kérdezte, hogy kettészakadt-e az ellenzék a választási vereség után abban a kérdésben, hogy Márki-Zay Péter felelőssége-e ez az eredmény Tordai azt mondta: „Valóban van egy véleménykülönbség”. Szerinte ugyanakkor vigyázni kell a hatpárti szövetségre. Véleménykülönbségek mindig is voltak, de a pártvezetők megegyeztek abban, hogy együtt maradnak, megtartják a szövetséget, „annál is inkább, mert a következő hónapok nagyon forróak lesznek”.

A Fidesznek a fejére omolhat a saját rendszere, mert a rezsicsökkentés és az ársapkák rendszere sem fenntartható, ráadásul kimondta az EU, hogy elindítja a jogállamisági eljárást, mondta Tordai. Jogi értelemben nem, de politikailag meg tud bukni az Orbán-kormány a párbeszédes politikus szerint, aki elképzelhetőnek tartja, hogy egy olyan időszak jön, mint 2006 után, amikor mindenki tudta, hogy a kormányzó erők a következő választást el fogják veszíteni, „már csak meg kellett várni, amíg leketyegett az idejük”.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató