2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

A budapesti orosz nagykövet elégedett Orbán Viktorral

Jevgenyij Sztanyiszlavov elmondta, hogy kissé neheztelnek a Magyarország által is elfogadott uniós szankciók miatt, úgy véli, hogy az Orbán-kormányt Brüsszel csak „belekényszerítette” az Oroszország elleni szankciókba.

A Ria Novoszty orosz hírügynökségnek adott interjújában a nagykövet kiemelte, hogy Magyarország földgázszükségletének 85 százalékát, a kőolaj 55 százalékát az orosz export biztosítja, így szerinte az ország gyakorlatilag megbénulna az orosz források azonnali elzárásával.

Paks pedig az ország energiaszükségleteinek 52 százalékát termeli ki, ami nélkül lehetetlen lenne a magyar gazdaság stabilitását biztosítani, és a magyar háztartások igényeit fedezni.

A nagykövet Paks 2-től azt mondta: a Magyarország által is elfogadott uniós szankciók „nem segítik elő a Paks 2-projektnek kedvező körülmények megteremtését”, és némi kiigazításra lesz szükség az új helyzet ismeretében. De, mint fogalmazott: lesz megoldás, hiszen ez az orosz és a magyar félnek is közös érdeke.

Ezek mellett tényként kezelte a kormány azon állítását, miszerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bele akart avatkozni a magyar országgyűlési választás menetébe, és elismételte a kormányzat állításait, miszerint Márki-Zay Péter fegyvert és katonát küldött volna Ukrajnába.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató