2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Orbán Viktor aláírta: komoly előnyhöz jutnak a felsőoktatási felvételinél az önkéntes katonák

Pluszpontokat kapnak.

A Magyar Közlöny kedd este megjelent számában közzétettek egy rendeletet, amelyben módosították azt, hogy a felsőoktatási felvételi eljárásban hány pluszpontot kapnak azok, akik katonai szolgálatot végeznek, írja az Index. A most kiadott kormányrendelettel a korábbi, a felsőoktatási felvételi eljárásról szóló rendeletet módosították. A módosítás szerint több esetben is pluszpontot kaphatnak azok, akik önkéntes tartalékosként katonai szolgálatot teljesítenek.

– Azok, akik a katonai szakkiképzés teljesítése nélkül (tehát csak az alapkiképzést végrehajtva) legalább hat hónapos szolgálatot teljesítettek, 16 többletpontra lesznek jogosultak.    

– Amennyiben e szolgálati idő közben végrehajtanak egy szakkiképzést, akkor 32 pontot kaphatnak.    

– Ha pedig a szakkiképzés végrehajtása után még minimum további hat hónapot leszolgálnak és további képzésen vesznek részt, akkor plusz 32 pontot (tehát összesen 64-et) kapnak.

A rendeletben azt írták, hogy a többletpontok terén történt

módosítás először a 2023 februárjában induló képzéseknél, tehát a keresztféléves felvételi eljárásban lép életbe először.

Vagyis az idén ősszel induló képzéseknél még nem jelent majd pluszpontot a katonai szolgálat. A felvételi eljárásban a tanulmányi, érettségi vizsgai eredmények mellé a különböző jogcímeken összesen 100 többletpont kapható. Egy emelt szintű érettségi elvégzéséért például 50 pontot, középfokú (B2-es) nyelvvizsgáért például 28, egy felsőfokúért (C1) pedig 40 pontot adnak.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató