2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Orbán Viktor: Magyarországnak nem okoz nehézséget rubelben fizetni a gázért

Mint ismert, telefonon tárgyalt egymással ma Orbán Viktor magyar kormányfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök.

A mai sajtótájékoztatón a Reuters hírügynökség kérdésére a miniszterelnök elmondta, hogy

Magyarországnak nem okoz nehézséget rubelben fizetni a gázért.


Volt egy oroszpolitikája Magyarországnak és a mi politikai közösségünknek, aminek fontos határpontja volt 2008 – mondta a következő – az orosz–magyar kapcsolatokról szóló – kérdésre Orbán Viktor. A NATO 2008-ban nem akarta felvenni a grúzokat és ukránokat. Orbánnak ettől kezdve világos volt, hogy a közép-európai országok ütközőállamokká váltak a NATO és Oroszország között, ez pedig új stratégiát kívánt.

Egy új oroszpolitikát kezdett el építeni, először 2009 tájékán vette fel a kapcsolatot Putyinnal, és utána megindult az együttműködés. Az ukrajnai háború miatt azonban most jöhet ebben egy fordulat, Orbán elismerte, hogy új politikát kell kialakítani az oroszokkal. Most még vannak a múltból jövő kérdések, és még nem látja a miniszterelnök, hogy a jövőben miként alakul az oroszokkal való kapcsolat.

A választás egy szenvedély kérdése
 
„Az embernek mindig vannak titkos reményei” – válaszolta Orbán az Origo kérdésére, hogy számított-e ekkora választási sikerre. Ha egy választott vezető elemzővé alakul, csak bajt hoz a fejére – tette hozzá. A választás egy szenvedély kérdése Orbán szerint: az a kérdés, hogy van-e közös ügy, ami összeköt a választókkal. Mi nemzeti alapon állunk, és van egy közös szenvedélyünk. A Fidesz hozzáállása mindig az, hogy világosan elmondja a dilemmákat is. Nem foglalkozik azzal, mit mondanak a vesztesek.

Erdogan, Trump és Putyin hívta fel Orbánt gratulálni
 
Putyin hívott fel engem – válaszolta Orbán az ATV-nek, és megerősítette, hogy Erdogan, Trump és Putyin hívta fel a választás után, hogy gratuláljon neki.

Sok minden lehet mondani az oroszokról, de hogy ne lennének tisztában a politikai helyzettel, azt nem lehet mondani – mondta az oroszokkal való kapcsolatról a miniszterelnök. Magyarország a NATO tagja, Putyin tudomásul veszi, hogy az oroszok és a magyarok ezáltal szemben állnak egymással. Minden tárgyalás ebből a helyzetből indul. Az biztos Orbán szerint, hogy Oroszország lesz, és az is biztos, hogy Magyarország is lesz.

Nem engedünk nyomást az orosz gáz kérdésében és genderügyben
 
Mit kezd az Orbán-kormány az uniós nyomásgyakorlással? – kérdezte a Financial Times.

Orbán Viktor azt mondta, a magyar, újraválasztott kormány szerint a legnagyobb probléma a genderügy az EU és köztük. Ugyanakkor elmondta azt is, nyilván konfliktust eredményez az is, hogy Magyarország nem szeretné az EU szankcióit kiterjeszteni Oroszországgal szemben a gáz-, illetve energiaellátást érintő területekre.

Annak, aki el akar menni Magyarországról, azt üzenem, hogy ez a legjobb hely Európában
 
A kormányfő szerint annak idején, amikor ő volt ellenzékben, ő is maradt, tehát nem is igazán érti, miért akarna bárki elmenni, főleg úgy, hogy Magyarország szerinte a legjobb hely a világon, a legnagyobb a szabadság itt, ahol érvénytelen lehetett a kormány gyermekvédelminek nevezett népszavazása, de Orbán szerint ő maga alig várja, hogy olyan országban éljen, amelyben teljesen normális az, hogy emberek különbözőképpen gondolkoznak bizonyos kérdésekről, így akár arról is, hogy mi a teendő az Ukrajnából érkező menekültekkel.

Orbán Viktor kitart Szijjártó Péter mellett
 
A kormányfő szeretné, ha Szijjártó Péter külügyminiszter maradna. Azt is hozzátette, hogy az összes minisztérium kibertámadás alatt áll.

Nem látja okát, hogy orosz diplomatákat utasítsanak ki
 
Nem tervez a kormány orosz diplomatákat kiutasítani, mert nincs rá ok.

Magyarország jól védi Orbán szerint a maga érdekeit mindenkivel szemben. Ha úgy látjuk, hogy a megengedett határokon átívelő információszerzést folytat valamely nagykövetség, lépnek. Politikai kampányok részeként nem utasítunk ki senkit, csak nem elfogadható magatartás után.

Nem lehetetlen, hogy Lázár visszatér a kormányzásba, és kiszorítjuk a nemzetközi kiskereskedelmi láncokat
 
A kormányfő ezt mondta a Telex kérdéseire, amelyekre többször is azt hangoztatta,

„nem lehetetlen”

a vázolt forgatókönyv megvalósul.

Orbán Viktor elmagyarázta, miért gondolnak mást a lengyelek az ukrajnai háborúról
 
A lengyel–magyar kapcsolatot nehezíti az orosz–ukrán háború, mert néhány kérdésben más a két ország álláspontja. Ilyen például a légtérzár, amit a lengyelek támogatnának, a magyar kormány viszont nem, mert Orbán szerint ez azt jelentené, hogy belépnénk a háborúba.

A lengyelek ki szeretnék terjeszteni a gazdasági szankciókat a gázra és olajra. A lengyeleknek van tengerük, ahonnan tudják azt pótolni, mi azonban szárazföldi ország vagyunk, és nem tudunk máshonnan energiát hozni Orbán szerint, csak a csövekből. A csövek pedig ott vannak, ahol vannak. Ha a szankciót kivetjük, nem lesz gáz és olaj – mondta Orbán. A visegrádi együttműködés nem geopolitikai szövetség, hanem így tudják az azonos érdekeket hatékonyabban képviselni az Európai Unión belül. „Itt sértetlen a kapcsolatunk a lengyelekkel” – mondta.

Egy következő kérdésre azt válaszolta: ha meg tudjuk építeni Paks II.-t, a magyar energiarendszer gázigénye 10 százalékra szorul vissza.

Orbán: Nagyszerű eredményt értünk el a népszavazással
 
A kormányfő szerint nagyobb felhatalmazást értek el a népszavazás során, mint ami annak idején a NATO ügyében született Magyarországon. Orbán azt mondta, megérti a civil szervezeteket, amelyek szerint a referendum érvénytelen és eredménytelen lett, de engedjék meg neki, hogy mégis a saját politikájának megerősítését értelmezze a leadott szavazatokból.

Jobban teljesített a fővárosban a Fidesz, mint négy éve
 
Jelentősen megerősödtünk – mondta Orbán a Fidesz budapesti választási eredményeiről. A 2018-as számokhoz képest jelentősen nőtt a kormánypártok támogatottsága a fővárosban.

Orbán a Mi Hazánkról: Zéró tolerancia az antiszemitizmusban
 
A Jobbik helyén csak kinőtt valami – mondta Orbán a Mi Hazánkról. Még nem tudja a miniszterelnök, hogy a Mi Hazánk Mozgalom milyen "veszélyt" jelent, ez az első parlamenti felszólalások után lesz látható szerinte. Antiszemitizmusban zéró tolerancia van – tette hozzá.

Orbán azt üzenné a fiataloknak, hogy maradjanak, és építsék a nemzeti kultúrát
 
A kormányfő kérdésre válaszolva azt mondta, ő egy olyan politikai iskolának a híve, amely nem adja fel, és amely a nemzeti kultúra építése iránt elkötelezett.

„Magyarország a legjobb hely Európában, nem érdemes innen elmenni. Innen csak rosszabb helyre lehet menni”

– mondta. Szerinte annak idején, amikor ő volt ellenzékben, ő is maradt. Nem igazán érti, hogy miért akarna bárki elmenni innen, főleg úgy, hogy szerinte

Magyarország a legjobb hely, itt a legnagyobb a szabadság.

Itt például érvénytelen lehetett a kormány pedofilügyi népszavazása, hozta maga is példaként. Noha a kormányfő arról, hogy Magyarország miért is jó hely, a kormányzati beruházásokat emelte ki, az idevágó kérdésre azt is mondta, tart attól, hogy az orosz-nyugati kapcsolatok megromlásának hatásai kiterjedhetnek a kínaiakkal való kapcsolatára is, és így a Nyugatnak választani kell, érdekei szerint – mondta. Hozzátette, emiatt támogatja Emmanuel Macron francia elnök javaslatát, hogy az EU és a nemzetállamok képviseljenek önálló politikát ebben a kérdésben.

Az uniótól tette függővé a multik adóztatását
 
Az embereket terhelő adókat nem fogjuk emelni – jelentette ki Orbán a Bloomberg kérdésére. Az pedig az Európai Uniótól függ, hogy szükség lesz-e a multikat terhelő adók bevezetésére. Ha nem tudja az EU megfékezni az energiaárakat, valamit tennie kell a magyar kormánynak – tette hozzá a magyar miniszterelnök.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató