2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Berlini ukrán nagykövet: minden orosz az ellenségünk

Ukrajna németországi nagykövete a médiának azt mondta, hogy minden oroszra ellenségként tekint.

Ukrajna berlini nagykövete, Andrej Melnyik több bírálatot kapott, miután egy német lapnak adott szerdai interjújában minden orosz embert “ellenségnek” nevezett, majd később még rákontrázott. A nyilatkozat bírálói szerint a nagykövet kijelentése “nem más, mint fasizmus”.

“Nagyon világosan megmondom: Oroszország számunkra ellenséges állam. És jelenleg minden orosz ellenség Ukrajna számára”

– mondta Melnyik a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című lapnak adott, kedden megjelent interjúban. A továbbiakban azt mondta, hogy nem az ő “gondja”, hogy “különbséget tegyen” a “jó” oroszok és a rossz oroszok között.

A nagykövet arra a kérdésre válaszolt, hogy miért bírálta a Frank-Walter Steinmeier köztársasági elnök által március végén szervezett jótékonysági koncertet, amelyen orosz és ukrán zenészek egyaránt szerepeltek. Melnyik “provokációnak” nevezte az eseményt, hozzátéve, hogy nem tudja elképzelni, hogy az oroszok és az ukránok “együtt ünnepeljenek” és “élvezzék a kultúrát”, amíg hazájában háború dúl.

A nyers beszédstílusáról ismert Melnyik a németeket és elnöküket is érzéketlenséggel vádolta, azzal érvelve, hogy egyszerűen “nem tudják megérteni” a helyzet természetét, mivel ők nem a konfliktus “fogadó oldalán” állnak.

A diplomata, aki elmondta, hogy soha nem voltak orosz barátai, és “nincsenek illúziói” a jövőt illetően, hozzátette, hogy “Ukrajna az orosz társadalom ellensége volt, van és valószínűleg még sokáig az is marad”, míg Oroszország “a háború után is” Ukrajna ellensége marad.

Az interjú kritikák hullámát váltotta ki az olvasókból. “Minden tisztelettel, nagykövet úr, ez szégyen egy ilyen rangú diplomatához képest” – írta valaki. Egy másik szerint “a cikk szerint Melnyik úr rasszista, és le kellene tiltani [a nyilatkozattól] a közösségi hálózatokon és a médiában”.

Melnyik azonban nem tűnt bűnbánónak. Szerdán a Twitteren közzétett egy képet a FAZ nyomtatott kiadásában megjelent interjújáról, és egy nagybetűs felirattal kísérte, amelyen az állt: “Ami a FAZ interjú nyomtatott kiadásában is megjelent: “Minden orosz az ellenségünk”.

A kritikák áradata azonban a jelek szerint nem tudta megváltoztatni a nagykövet véleményét. Egy friss tweetben egy másik német zenei rendezvényt is kritizált, amelyen egy orosz hegedűművész kapott díjat. “Soha többé nem látogatok el [a németországi] Osnabrückbe” – írta Melnyik, elítélve a “képmutató hídépítőket”, akiknek zenei hídjai “egyenesen a pokolba vezetnek”.

A német hatóságok nem kommentálták a nagykövet kijelentéseit, bár a Stern magazin “drasztikusnak” nevezte szavait.

Moszkva február végén indított nagyszabású offenzívát Ukrajnában, miután Kijev nem hajtotta végre a 2014-ben aláírt minszki megállapodásokban foglaltakat, és Oroszország végül elismerte a donyecki és luganszki köztársaságokat a Donbasszban. A német és francia közvetítéssel létrejött minszki megállapodások célja az volt, hogy rendezze a régiók státuszát az ukrán államon belül.

Oroszország most azt követeli, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik az Egyesült Államok vezette NATO katonai szövetséghez. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt, és cáfolta, hogy a két lázadó régió erőszakos visszafoglalását tervezte volna.

(Oroszhírek)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató