2024. május 18. - Alexandra, Erik
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon23°11°

Szijjártó: Jó lenne, ha az ukránok befejeznék a vádaskodást

A magyar külügyminiszter szerint az ukránok segítséget kérnek és várnak el tőlünk, miközben támadnak és vádaskodnak.

Rövid sajtótájékoztatót tartott Szijjártó Péter csütörtökön Brüsszelben, a NATO külügyminiszteri tanácsülése után. Az egyik legfontosabb az volt, hogy közölte:

Magyarország továbbra sem szállít fegyvereket Ukrajnába.

Ez szerinte egy tagállamon belüli döntés, és a NATO-ülésen sem hangzott el semmi olyan, ami erre kötelezne bennünket.

Szijjártó beszélt arról is, hogy a humanitárius akciók a továbbiakban sem állnak le, amire azért is van szükség, mert úgy tűnik, hogy az orosz–ukrán háború még hónapokig, de akár évekig is eltarthat.

Az energiahordozókra vonatkozó szankciókat a továbbiakban sem szavazzuk meg, amit a már sokszor elmondott okokkal indokolt Szijjártó. Azzal, hogy ez a magyar gazdaságnak sokat ártana. Mint mondta, kőolajból naponta 20 ezer tonnát importálunk, földgázból pedig évi 8,5 milliárd köbmétert.

Ha valaki most jelentkezne, hogy ezt pótolni tudja, szívesen egyeztetünk a továbbiakról. De az a helyzet, hogy ilyen nincs”

– mondta Szijjártó Péter.

 A külügyi tárcavezető hozzátette: már több százezer menekültet fogadtunk be, az ukránok viszont mégis támadnak bennünket. Szijjártó itt az ukrán külügyminisztérium közleményére reagált, melyben többen közt arról írtak, hogy Magyarország az ukrajnai háborút is felhasználta a választási kampányban. Szijjártó hozzátette:

itt lenne az ideje, hogy ezt Ukrajna befejezze a vádaskodást, az inzultálást.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató