2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Zelenszkij botrányt kavart a görög parlament előtt elmondott beszédével - a komcsik kiakadtak a náci Azov miatt

Most a görögöknek tartott kis előadást az ukrán komikus. A görög baloldal kiakadt az Azov miatt.

Az Azov ukrán, neonácikból álló zászlóalj két görög származású harcosa Volodimir Zelenszkijjel együtt felszólalt a görög parlamentben, ami politikai botrányt okozott, mivel számos képviselő bojkottálta az ülést - jelentette a RIA Novosztyi.

Zelenszkijt Kyriakos Mitsotakis miniszterelnök hívta meg a felszólalásra. Zelenszkij beszédén maga Mizotakisz, Katerina Sakellaropoulou görög elnök, miniszterek és Ukrajna athéni nagykövete is részt vett. A kormánypárton kívül jelen volt a hivatalos ellenzék vezetője, a Sziriza-Progresszív Szövetség párt elnöke, Alexis Tsipras, a KINAL párt frakcióvezetője, Michalis Katrinis és a MeRA25 képviselője, Yiorgos Logiadis. A Görög Kommunista Párt KPH és a jobboldali Görög Megoldás (Görög Líszi) párt képviselői nem voltak hajlandóak eljönni Zelenszkij beszédére.

Constantinos Tasoulas, a parlament elnöke azt mondta, hogy "Görögország az első pillanattól kezdve Ukrajna oldalán állt", és katonai és humanitárius segítséget küldött Ukrajnának. 

A kormányzó Új Demokrácia párt képviselői üdvözölték Zelenszkijt, a többi párt nem.

Zelenszkij beszélt az ukrajnai helyzetről, felszólította Görögországot, hogy nyújtson minden lehetséges segítséget, és meghívta a görög képviselőket, hogy nézzenek meg egy videót két mariupoli harcosról.

"Ez két görög származású ukrán, az egyikük maszkot visel, nem mutathatja az arcát, remélem, megértik" - mondta Zelenszkij.

Az egyik felszólaló elmondta, hogy Leonta Mihailnak hívják, Mariupolban született, nagyapja "a második világháborúban a nácikkal harcolt", ő maga pedig az "orosz nácik ellen harcoló" Azov zászlóalj tagja volt.



"Nem fogok arról beszélni, hogy milyen nehézségekbe ütközik az ukrán védelemben való részvételünk az Azov zászlóaljban. Sok görög van Mariupolban... Honfitársaim, arra kérünk benneteket, hogy segítsetek nekünk" - mondta.

A második felszólaló maszkot viselt, Anastasiosként mutatkozott be, és azt mondta, hogy Mariupolban van.

"Lehet segíteni, lehet beszélni róla, lehet humanitárius segélyt küldeni Mariupolba" - mondta.

Zelenszkij beszéde körülbelül 15 percig tartott.

Olga Gerovasili, a Sziriza-Progresszív Szövetség párttitkára szerint elfogadhatatlan, hogy az Azov zászlóalj tagjait hívták meg felszólalni. Hozzátette:

"tisztelettel és szolidaritással hallgatták meg Ukrajna demokratikusan megválasztott elnökét, Zelenszkijt". Elfogadhatatlan azonban, hogy az Azov zászlóalj tagjai ma Zelenszkij elnökkel együtt felszólaltak a görög parlament előtt.

Hamarosan találkozót tartunk a pártvezetőkkel, és megkérjük Tasoulas parlamenti elnököt, hogy adjon magyarázatot arra, hogy tájékoztatták-e őt, és hogy hozzájárult-e. Mert szerintem ez teljesen helytelen" - mondta.

Tudniillik még az amerikai kongresszus 2017-ben megtiltotta az Azov zászlóaljnak nyújtott támogatást, neonáci szervezetnek nevezve azt.

Oroszország február 24-én katonai műveletet indított Ukrajnában. Vlagyimir Putyin elnök úgy fogalmazott, hogy célja "azoknak az embereknek a védelme, akiket a kijevi rezsim nyolc éven át bántalmazott, népirtásnak vetett alá". Ennek érdekében - mondta - tervezik "Ukrajna demilitarizálását és denácifikálását", valamint azt, hogy bíróság elé állítják a donbászi "civilek elleni véres bűncselekményekért" felelős háborús bűnösöket.

Az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint a fegyveres erők csak a katonai infrastruktúrára és az ukrán csapatokra csapnak le, és március 25-én befejezték az első szakasz fő feladatait - jelentősen csökkentették Ukrajna harci potenciálját. Az orosz hadsereg szerint a fő cél Donbász felszabadítása.

Bede Zsolt - Vadhajtasok.hu

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató