2024. július 25. - Jakab, Kristóf
EUR : 391.96
USD : 361.72
Időjárás ikon28°18°

Civil szervezeteket bírságolt meg az NVB

Több civil szervezettel szemben is bírságot szabott ki a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteken, amiért a civil szervezetek érvénytelen voksolásra buzdítottak a gyermekvédelmi népszavazáson.

Az NVB több, a gyermekvédelmi népszavazáson érvénytelen szavazásra buzdító civil szervezettel szembeni kifogást is elbírált pénteki ülésén. Az NVB szerint a népszavazási kampány nem irányulhat az érvénytelen szavazásra való buzdításra, "mert az nemcsak szétfeszíti, hanem át is töri a közvetlen hatalomgyakorlás alkotmányos célját és a mögötte meghúzódó jogalkotói akaratot". A testület szerint az érvénytelen szavazásra buzdítás ezért visszaélésszerű joggyakorlásnak minősül - közölte az MTI.

Ezek alapján megállapította az NVB, hogy az

Amnesty International Magyarország,
az Artemisszió Alapítvány,
a Szivárvány Misszió Alapítvány,
a Háttér Társaság,
a Labrisz Leszbikus Egyesület,
a Magyar Aszexuális Közösség,
a Magyar Helsinki Bizottság,
az Atlasz Leszbikus, Meleg, Biszexuális Transznemű és Queer Sportegyesület,
a PATENT Patriarchátust Ellenzők Társasága Jogvédő Egyesület,
a noÁr mi vagyunk! Nonprofit Kft.,
a Prizma Transznemű Közösség,
a Szimpozion Egyesület,
a Szivárványcsaládokért Alapítvány,
a Társaság a Szabadságjogokért
és a Transvanilla Transznemű Egyesület

megsértette a jóhiszemű és rendeltetésszer joggyakorlás alapelvét, amikor érvénytelen szavazásra buzdított a népszavazáson. 

Az NVB a jogsértőket egyenként 176 400 forint bírság megfizetésére kötelezte.

Az NVB az Amnesty International Magyarországot ugyanezért egy másik kifogás elbírálása során további hárommillió forint bírság megfizetésére kötelezte.

Az NVB egy fellebbezés alapján döntött arról is, hogy a Budapest VIII. kerület 53. számú szavazóhelyiségében működő szavazatszámláló bizottság (szszb) megsértette a választás tisztaságának megóvása alapelvét, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét. 

A beadványozók azért fordultak az NVB-hez, mert a szavazatszámláló bizottság egyik tagja a személyi azonosság ellenőrzése közben azt kérdezte, kérnek-e a választópolgárok  népszavazási szavazólapot, mert "aki nem kér, annak feleslegesen nem adok lapot". Az NVB szerint a szavazatszámláló bizottság tagjának kérdése túlmutat a tájékoztató tevékenységen, sérti a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elvét, mert figyelmen kívül hagyta az szszb-tag, hogy a bizottság nem akkor adja át a szavazólapot, amikor azt a választópolgári kéri, hanem mindenképpen - kérés nélkül - átadja.

Az NVB egy fellebbezés elbírálásakor azt is megállapította: jogsértő volt, hogy Márki-Zay Péter a vasárnapi szavazáson a kék szalagot viselte. A bizottság szerint a kék szalag kampányeszköz, viseléséből annak politikai üzenete kiolvasható, de a szavazás napján nem folytatható kampánytevékenység a szavazókörökben, ezért az NVB szerint Márki-Zay Péter megsértette a kampányolás szabályait.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató