2022. június 29. - Pál, Péter
EUR : 403.52
USD : 381.29
Időjárás ikon35°21°

Scholz halogatja a döntést, hogy küldjön-e Ukrajnába harckocsikat

Olaf Scholz német kancellár halogatja a döntést arról, hogy küldjön-e Ukrajnába nagy értékű harckocsikat, annak ellenére, hogy több más vezető tisztségviselő nyomást gyakorolt rá – írja a Politico.

A Robert Habeck alkancellár és gazdasági miniszter, valamint Annalena Baerbock külügyminiszter is szorgalmazza, hogy Németország 100 harckocsit küldjön Ukrajnába. Eredetileg arról volt szó, hogy a héten döntenek az ügyben. Most azonban a kancellár amellett érvel, hogy Németországnak először közös álláspontot kellene kialakítania a témában a nyugati szövetségesekkel. Scholz úgy fogalmazott, fontosnak tartja az uniós és NATO-partnerek közötti egyeztetést, hogy „azonos módon nyújtsunk ilyen katonai támogatást, és senki ne kapkodjon előre”. Hozzátette, hogy szerinte „egy olyan kérdés, ahol súlyos hiba lenne, ha Németország külön utat járna be”.

A NATO külügyminiszterei szerdán és csütörtökön tárgyaltak az Ukrajnának nyújtandó katonai támogatásról, de a tankszállításokkal kapcsolatban nem esett szó konkrétumokról.

Német tisztviselők korábban kizárták, hogy bonyolultabb nyugati haditechnikai eszközöket, például harckocsikat szállítsanak Ukrajnába. Azzal érveltek, hogy hetekbe vagy hónapokba telne az ukrán katonák kiképzése a használatukra. De mivel úgy tűnik, hogy a háború hosszabb ideig fog tartani, a tisztviselők mégis elkedzték fontolóra venni a harckocsik szállítását.


Ha Németország végül úgy is dönt, hogy harckocsikat küld Ukrajnába, továbbra is lennének logisztikai problémák, mert az ukrán katonák kiképzését a harckocsik használatára és karbantartására nem lehetne Ukrajnában megtenni, mert akkor Németország a nemzetközi jog szerint részt venne a háborúban.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató