2024. április 26. - Ervin
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Szakértők szerint nem szándékos mérgezés okozta a halpusztulást a Városligetben

A hivatalos laboreredmények jövő hét közepén várhatók.

Az Indexnek nyilatkozó szakértők szerint nem szándékos mérgezés okozta a Városligeti-tó halpusztulását. A hivatalos laboreredmények jövő hét közepén várhatóak, de valószínűsítik, hogy a Széchenyi Gyógyfürdőből érkező termálvízben lévő biológiai szennyeződések, illetve a magas fertőtlenítőtartalom okozhatta a halak pusztulását.

Csak néhány teknős maradt életben

A margitszigeti tavak és az azokat összekötő patak megtisztítása ezekben a hetekben zajlott, és a kertészeknek az egyik legnagyobb kihívás a halak megmentése volt. Mivel a margitszigeti japánkert tórendszerét le kellett engedni a tisztítás idejére, áttelepítették a halakat a városligeti tóba.    

Szerdán azonban ismeretlen eredetű és összetételű vegyszer került a városligeti tó vizébe, ami kipusztította az összes halat – írta az MTI.

Hozzátették, hogy

néhány teknős túlélte a mérgezést, de egyelőre nem tudni, hogy milyen állapotban vannak.



Két héten belül újratelepíthetik a tavat

A Főkert megbízásából mindkét tó haltelepítését végző cég, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója, Lévai Ferenc az Indexnek elmondta, hogy a városligeti tó víz kémiájában történhetett a tragikus változás.

„Kizártnak tartom, hogy valaki szándékosan megmérgezte a vizet, a Városliget nappal tele van emberekkel, éjjel meg köztéri kamerák figyelik a területet. Emellett ha szándékos mérgezés történt volna, az a tó teljes élővilágát károsította volna, de a kacsák és a teknősök, a csigák és rákok is sértetlenül megúszták. Az tudni kell, hogy a tavat a Széchenyi fürdő elhasznált termálvize táplálja, ha túlklórozzák a medencéket, arra a kopoltyúsok érzékenyen reagálnak, bizonyos mennyiség felett a tömeges kipusztulásukat is okozhatja, hisz az oxigénfelvételük közvetlenül a vízből történik. Ezzel szemben a vadkacsa már a lábán érzi, hogy csípi a víz, és azonnal elhagyja a területet. A teknősbéka vastag bőrén is kevésbé jut át a szennyeződés, és ki tud menekülni a partra. A páncélosok is védettebbek” – mondta a tavak halállományát kezelő vállalat igazgatója.

Majd hozzátette:

 ha a vizsgálatok csak klórszennyeződést fognak kimutatni, legkésőbb húsvét után újratelepíthetik a Városliget Felső-tavát. 

A Széchenyi Gyógyfürdő szerint nem hibáztak

„Az üzemeltetés a belső utasítások szerint és a jogszabályok alapján zajlott. A tárgyi eseményt megelőzően a töltő-ürítő medencéket március 25-én és április 4-én bakterológiai vizsgálatnak vetették alá, amiről jegyzőkönyv készült, eszerint a használt víz ürítését illető jogszabályoknak megfelelő eredményeket kaptak” – áll a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. közleményében. A víz minőségéről akkor nem volt információjuk, de az eset után a kémiai vizsgálatokat ők is elvégezték, aminek hivatalos kiértékelése később várható. 

„Addig további nyilatkozatot nem áll módunkban kiadni” – írta a Széchenyi Gyógyfürdő sajtószolgálata a portál megkeresésére. 

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató