2022. május 28. - Csanád, Emil
EUR : 392.82
USD : 366.1
Időjárás ikon19°14°

Riasztották a magyar légierő vadászgépeit

Azonosítatlan repülőeszközt jelzett a radar a reggeli órákban, de végül nem lépett az ország légterébe. Pénteken három riasztást is kaptak a magyar Gripenek.

Vasárnap reggel is riasztották a Gripeneket – közölte a Honvédelmi Minisztérium az MTI Országos Sajtószolgálatán keresztül. Azonosítatlan repülőeszközt jelzett a radar a reggeli órákban, ezért a Magyar Honvédség légvédelmi szolgálata riasztást adott ki, és felszállást rendelt el a Légvédelmi Készenléti Szolgálatban lévő vadászgépek számára. A radarok nyolc óra körül észlelték a jeleket a keleti országrész határ menti térségében.

Az érintett légtér ellenőrzésekor az azonosítatlan légi jármű azonban nem lépett hazánk légterébe, így a géppár légtérfelügyelet céljából egy ideig még a térségben maradt, majd visszatért a kecskeméti bázisra.

Pénteken három riasztást is kaptak

Pénteken három alkalommal is riasztották a magyar Gripeneket. Kora délután egy Szentpétervárról Belgrádba tartó szerb repülőgép miatt kellett felszállniuk, amelyet bombafenyegetés miatt kikísértek a magyar légtérből. Nem sokkal később egy Moszkvából érkező gép miatt intézkedtek. Késő délután pedig egy osztrák kisrepülő nem létesített rádiókapcsolatot a polgári légiirányítással.

Nem pénteken fordult elő először, hogy szerbiai járathoz riasztották a magyar vadászgépeket. Korábban egy Belgrádból Szentpétervárra tartó civil gép miatt március 28-án szálltak fel a Magyar Honvédség gépei.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató