2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Szökésben van a Budaházy-per 15 évre ítélt harmadrendű vádlottja

Körözést adott ki a bíróság a Hunnia-per harmadrendű vádlottja ellen, aki az ügyészség szerint bombák gyártásával is segítette a szélsőséges mozgalmat, Szász Endre István már hetekkel ezelőtt, a nem jogerős ítélet kihirdetésekor sem jelent meg a bíróság előtt – írja a Blikk.

A Budaházy György és társai ellen folyó, megismételt eljárás végén a bíróság a 17 vádlottból 15-öt bűnösnek talált: a kétezres évek eleje óta ismert radikális politikai aktivista 17 évet kapott, míg Szászt 15 év börtönre ítélték. A bírói döntés értelmében, Budaházy-hoz hasonlóan neki is letartóztatásban kellene lennie, ám felszívódott, ezért adtak ki ellene elfogatóparancsot – írja a portál. A Hunnia-per több érintettjének védelmét a Nemzeti Jogvédő Szolgálat együttműködő ügyvédei látják el. A jogvédő szervezet ügyvezetője, Gaudi-Nagy Tamás – aki a perben egyébként tanú volt és arról számolt be hogy a vád koronatanúja neki és egy volt képviselőtársának 2010-ben arról számolt be, hogy vele szemben kényszervallatást alkalmaztak Budaházyékre terhelő vallomások érdekében – a Blikknek megerősítette, hogy hallott a Szász Endre elleni elfogatóparancs kiadásáról, de nincs tudomása a vádlott hollétéről.

A megismételt eljárásban a vádlottak szabadlábon védekeztek és reménykedtek egy törvényes, felmentő ítéletben. Csalódniuk kellett. A tárgyaláson való jelenlétről többen is lemondtak korábban, de az ítélethirdetésen ezzel a lehetőséggel csak Szász Endre élt. Az összesen 117 éves szabadságvesztést kiszabó ítélet kihirdetésekor a bíró elrendelte mind az öt, 10 év feletti fegyházbüntetést kapott vádlott letartóztatását, ekkor özönlöttek be a terembe a büntetés-végrehajtás kommandósai és bilincselték meg a 17 évre ítélt Budaházy Györgyöt is és három másik vádlottat. Az ítélethirdetés után elvezették őket, azóta is letartóztatásban vannak. Szász Endre ezek szerint nem jelentkezett önként

– mondta a lapnak az ügyvezető.

 
Ahogy Budaházy, úgy Szász esetében is sokkal súlyosabb ítélet született, mint az első alkalommal, hat éve hozott elsőfokú és hatályon kívül helyezett ítéletben: Budaházy 13 év helyett 17 éves fegyházat, Szász 7 év 10 hónap helyett 15 év fegyházat kapott. Ráadásul kettőjük és másik nyolc vádlott esetében a feltételes szabadságra bocsátást is kizárta a bíróság.

Nem tudok csodálkozni azon, hogy eltűnt. Egyetértek Gulyás Gergely miniszterrel: szerintem is teljesen leszerepelt az igazságszolgáltatás ebben az ügyben. Szakmaiatlan, törvénytelen ítélet született, ráadásul megismételt eljárásban most csak elsőfokon, egy 13 éves eljárást követően

– magyarázta Gaudi-Nagy Tamás, aki megjegyezte, a többi vádlott családos, rendezett életvezetésű ember, mindvégig együttműködtek a hatóságokkal, ezért sem indokoltak a letartóztatások. Az ügyvéd úgy véli, a botrányosan régóta húzódó, koncepciós jellegű eljárás során nem sikerült kétséget kizáróan bizonyítani, hogy a vádlottak követték el támadásokat, ráadásul olyan eseteket minősítettek terrorcselekménynek, amelyekben senki sem sérült meg. Ennek a “sokakat felháborító ügynek” az igazi megoldása szerinte a köztársasági elnök által megadandó kegyelem lenne, amelyet már hét vádlott – köztük Budaházy György érdekében felesége – kezdeményezett, de tudomása szerint rövidesen minden vádlott élni fog ezzel a lehetőséggel. A Fővárosi Törvényszék a Blikket arról tájékoztatta, nem csak belföldön keresik Szász Endrét.

Az ügyészség a tárgyaláson indítványozta a terhelt letartóztatását, amelyről a bíróság ülésen fog döntést hozni. Tekintettel arra, hogy a terhelt az ítélethirdetésen nem vett részt, ezért a bíróság elrendelte az őrizetbe vételét. Mivel azonban a vádlott jelenleg ismeretlen helyen tartózkodik, ezért a kézre kerítése érdekében a bíróság vele szemben belföldi, európai és nemzetközi elfogatóparancsot bocsátott ki

– írták.

Fikció volt már a meggyanúsításom is

– bizonygatta igazát a bíróság előtt három éve Szász, aki mindvégig ártatlannak vallotta magát és felmentésben reménykedett. Egy korábbi írásában pedig külön kiemelte, mennyire fontos neki a szabadlábon védekezés, hogy “ne az életünket nagymértékben ellehetetlenítő házi őrizet, illetve lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt” kelljen várnia az ügy lefolytatását.

Az informatikus végzettségű, erdélyi születésű, 41 éves férfit 2009-ben vették őrizetbe. Akkor Evenimentul Zilei című román napilap azt írta róla, hogy szülei a Maros megyei Jobbágytelkén élnek, három testvérével együtt. Az apja a lapnak azt mondta, kételkedik abban, hogy fia ilyesmire képes lett volna, úgy tudta, egy budapesti autószerelő műhelyben dolgozik.

(PS)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató