2022. július 04. - Ulrik
EUR : 398.74
USD : 381.24
Időjárás ikon35°21°

Zelenszkij szerint a nyugati világ érdeke, hogy minél előbb leszokjon az orosz olajról és földgázról

Volodimir Zelenszkij szombat este is megtartotta szokásos napi beszédét. Először a Boris Johnsonnal való találkozásáról számolt be. A brit miniszterelnök délután jelentkezett be Kijevből, nem jelentették be előre, hogy meglátogatja az ukrán komikust.A találkozó során újabb gazdasági és katonai támogatásokról egyeztek meg – például arról, hogy az Egyesült Királyság 120 páncélozott járművet és más fegyvereket küld Ukrajnának, valamint arról, hogy a britek beszállnak majd Kijev újraépítésének finanszírozásába.

„Az országunkba tett látogatása olyan tisztán bizonyítja, amennyire csak lehet: semmi sem szabhat gátat a szabadságnak. Semmi sem szabhat gátat egy vezetőnek”

– mondta Zelenszkij, aki hálás Johnsonnak, hogy a miniszterelnök mindig egyértelmű válaszokat ad a kérdéseire, valamint azért, hogy a britek az ukránok bőkezű támogatói.

„A háborúellenes koalíciónk feladata egyértelmű: hogy amilyen gyorsan csak lehet, megállítsuk a háborút, amit Oroszország kezdett. Hogy visszaszerezzük a területünket a hódítótól. Hogy garantáljuk Ukrajna biztonságát, ezzel pedig a kelet-európai államok szabadságának és demokráciájának biztonságát” – jelentette ki.

„Ezért is nem csak a morális kötelessége minden demokráciának, Európa minden hatalmának, hogy támogassa Ukrajna béke iránti vágyát. Ez, valójában, minden civilizált állam védelmi stratégiája.”

Szerinte Oroszország nem állna meg Ukrajna határainál, hanem egész Európa veszélyben van. Épp ezért minden országot felszólít, hogy oda szúrjanak, ahol a legjobban fáj: az orosz energiaiparba.

Zelesnszkij azt követelte, hogy mindenki engedje el az orosz földgázt és olajat. Ennek szerinte egyrészt környezetvédelmi értelme is van, másrészt komoly gazdasági csapás lenne Oroszország ellen.

„A demokratikus világ egyértelműen le tudna mondani az orosz olajról, és megmérgezhetné a többi ország számára.”

Az olajat az orosz magabiztosság és büntetlenség egyik alapjának tartja – a másik a földgáz. Szerinte ha a szövetségesek ezekre is embargót vetnének ki, akkor Oroszország hamar békéért folyamodna.


Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató