2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Zelenszkij: Tetőtől talpig gyávák az oroszok, mi bátrak vagyunk, győzni fogunk

„A szabadságért és az államunkért vívott harc újabb hete ért véget. Egy újabb hét, amit Ukrajna túlélt, annak ellenére, hogy Oroszország mindent megtesz azért, hogy elpusztítson bennünket” – ezzel kezdte éjjeli beszédét Volodimir Zelenszkij az orosz–ukrán háború 46. napja után. Az ukrán elnök vasárnap főleg arról beszélt, hogyan próbálja hárítani a felelősséget Putyin rezsimje mindazokért a tettekért, amelyekkel Ukrajna vádolja őket – legyen szó a bucsai mészárlásról, vagy a kramatorszki vasútállomás elleni rakétatámadásról.

„Mindent megteszünk azért, hogy igazságot szolgáltassunk azokkal a gaztevőkkel szemben, akik orosz zászló alatt törtek be a hazánkba, és gyilkolták, kínozták a népünket, feldúlták és kirabolták a városainkat. És mit csinál Oroszország? Mit csinálnak a hivatalnokok, a propagandisták és az egyszerű emberek, akik csak azt ismételgetik, amit hallottak a tévében?

Csak mentegetik magukat és tagadnak. Próbálják hárítani a felelősséget, és hazudnak. És olyannyira elvesztették a kapcsolatot a valósággal, hogy minket vádolnak mindazzal, amit az orosz csapatok elkövettek – a világ szeme láttára.”

 

Minket okolnak mindenért

Zelenszkij kiemelte, hogy az orosz hadsereg a háború hatodik hetében sem ismerte el, hogy civileket jelölt ki célpontjaiként a támadásokra. „Tudják miért? Mert gyávák. Mind azok, tetőtől talpig. Félnek beismerni, hogy Oroszország Ukrajna-politikája évtizedek óta hibás, és csak tönkretette mindazt, ami korábban jellemezte a két ország kapcsolatát.”

Az ukrán elnök szerint az orosz elit évtizedekig tömött ki rengeteg pénzzel olyan politikusokat, akik végül „abszolút senkiknek” bizonyultak, és „csak abban voltak ügyesek, hogy a zsebükbe folyassák az oroszok pénzét”. A hibákat viszont féltek bevallani, így még újabbakat követtek el – így sodorva magukat abba a spirálba, ami miatt végül elindították a háborút Ukrajna ellen. „És mint mindenben, most is azzal vádolnak minket, hogy mi indítottuk a háborút.”

„Teljes körű háborút indítottak ellenünk, és minket okolnak ezért. Kétezer rakétát, számtalan légibombát és tüzérségi lövedéket, aknát öltek bele az Ukrajna elleni támadásba, és minket okolnak ezért. Kínoztak és gyilkoltak a földünkön, és minket okolnak ezért.

Több százezer ukrán férfit és nőt, gyermeket deportáltak, és mégis minket okolnak ezért” – fakadt ki Zelenszkij. Szerinte ez az oroszok „gyávaságából” fakad, ami előbb-utóbb katasztrófává duzzadhat: „Ha az emberekből hiányzik a bátorság, hogy beismerjék a hibáikat, és nem kérnek bocsánatot, nem alkalmazkodnak a valósághoz és nem tanulnak, akkor szörnyetegekké tudnak válni. Ha pedig a világ erről nem vesz tudomást, akkor a szörnyetegek úgy döntenek, hogy a világnak kell alkalmazkodnia hozzájuk, és nem fordítva. Ukrajna mindennek megálljt parancsol.”

„Eljön majd a nap, amikor mindent be kell ismerniük, el kell fogadniuk az igazságot. Minden erőnkkel és minden percünkkel ezen dolgozunk. Legyen szó védelemről, diplomáciáról, gazdaságról, információs hadviselésről, jogi felelősségről – minden területen cselekszünk” – mondta az ukrán elnök.

Győzni fog a bátorság és az őszinteség

Zelenszkij szerint a jövő hét „legalább olyan fontos” és „legalább olyan feszült” lesz, mint az előzőek. „Oroszország még jobban fog félni attól, hogy veszíteni fog, és be kell majd ismernie az igazságot. Az orosz csapatok még nagyobb hadműveleteket vonnak majd össze államunk keleti részén.

Még több rakétát, még több légibombát fognak bevetni ellenünk. De mi felkészültünk az akcióikra, és válaszolni fogunk. Még aktívabban látjuk majd el Ukrajnát fegyverekkel, még aktívabbak leszünk a nemzetközi színtéren, és még aktívabbak az információs hadviselésben is.”

Hozzátette, továbbra is fel fog szólalni a baráti országok parlamentjei és a világ különböző gyűlései előtt. „Még több pénzt és eszközt fogunk bevonzani Ukrajna megsegítésére, és még erőteljesebb szankciókat követelünk majd az Orosz Föderációval szemben – mert viselni kell a felelősséget, és vállalni kell az igazságot. Bármennyire is félnek ettől, de be kell ismerniük a tragikus és szörnyű hibáikat. Mert a bátorságunk és az őszinteségünk győzni fog.”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató