2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Putyin: A bucsai mészárlást ugyanúgy megrendezték, mint a szíriai vegyi fegyveres támadásokat

Vlagyimir Putyin orosz elnök elutasította azokat a vádakat, amelyek szerint orosz csapatok felelősek a civilek megöléséért Kijev Bucsa nevű külvárosában. Az orosz elnök a belorusz kollégájával, Alekszandr Lukasenkóval tartott keddi közös sajtótájékoztatóján szólalt meg az ügyben.

“Eddig is gyakran beszéltem a nyugati országok kollégáival. És amikor azt mondják nekem, hogy ‘Bucsa’, megkérdezem tőlük: ‘Jártál már valaha Rakkában? Láttad, hogy ezt a szíriai várost teljesen a földdel tette egyenlővé az amerikai légierő?’? Ott valóban hullák hevertek a romokban hónapokig. És ez senkit sem érdekelt”

– mondta Putyin, hozzátéve, hogy a Nyugat által Afganisztánban civilek ellen elkövetett tömeges gyilkosságokat ugyanilyen csend fogadta.

“Nem volt ilyen csend, amikor Szíriában provokációkat rendeztek, amikor azt állították, hogy az Aszad-kormány vegyi fegyvereket vetett be. Aztán kiderült, hogy ez egy hazugság volt, ugyanez a hazugság van Bucsában is“

– mondta.

Az orosz elnök azt is hozzátette, hogy az ország hírszerzése már megkapta a belorusz kollégáiktól azokat az anyagokat, amelyek bizonyítják, hogy a nyugati médiában “mészárlásnak” bélyegzett bucsai tömeggyilkosság megrendezett volt. Putyin azonban nem részletezte az általa említett anyagokat.

Bucsa április elején került a címlapokra, nem sokkal azután, hogy az orosz hadsereg kivonult Kijev külvárosából, és ukrán csapatok vonultak be, majd miután a helyszínre érkezett az ukrán SZBU és a média a városban több halott civilt találtak.

A kijevi hatóságok azonnal az orosz hadsereget okolták az állítólagos mészárlásért, míg a nyugati vezető politikusok gyorsan Ukrajna oldalára álltak, és felerősítették az incidenssel kapcsolatos álláspontját és újabb szankciókat szorgalmaztak. A külvárosi helyszín ezután az európai politikusok egyik legfelkapottabb helyszínévé vált, ahová egymásután látogattak el az európai politikusok, hogy kifejezzék szolidaritásukat Ukrajnával, valamint elítéljék az “orosz háborús bűnöket”.

(Oroszhírek)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató