2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Baloldali diákok foglaltak el egy párizsi egyetemet - nem tetszett nekik a választás első fordulója

Elfoglalták a Sorbonne egyetemet diákok, mert Macron és Marine Le Pen helyett kommunista elnököt akartak volna.

Szerdán délután több mint ötszáz francia kommunista diák foglalta el a párizsi Sorbonne egyetem épületét. A diákok az intézmény nagy előadójában gyűltek össze, az épület bejáratait pedig elbarikádozták. Tiltakozásuk oka, hogy a köztársasági elnökválasztás egyik jelöltje, a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon nem jutott be a választás második fordulójába.

A tiltakozó egyetemisták csaknem mindegyike Mélenchonra szavazott.

A diákok elfogadhatatlannak tartják, hogy az általuk támogatott baloldali jelölt helyett a „szélsőséges neoliberális" Emmanuel Macron és a „radikális fasiszta" Marine Le Pen néz majd szembe egymással a második fordulóban.

Ennél már csak az rosszabb számukra, hogy e két jelölt közül kerül majd biztosan ki Franciaország következő köztársasági elnöke.

Az egyetemen az oktatást hétfőig felfüggesztették, a döntést megelőzően még megtartott szemináriumokat a közeli bisztrókban folytatták le.

A diákok megszavazták, hogy – egyelőre beláthatatlan ideig – az egyetem épületében rendezkednek be, és ott is alszanak.

A Sorbonne egyetemen kívül más oktatási intézményekben is mozgalmak szerveződtek a második forduló vitatott jelöltjei miatt.

A franciaországi muszlimok demokratikus uniójának (UDMF) az elnöke, Nagib Azergui a köztársasági elnökválasztás második fordulójába jutott jelöltek személyét a hét elején azzal kommentálta, hogy a franciaországi muszlimok számára a két jelölt olyan, mintha a kolera vagy a pestis közül kellene választaniuk.

Éppen tegnap mondta azt Macron, hogy amíg náluk demokrácia van, addig Magyarországon tombol a diktatúra. Gratulálunk!

Forrás: Origo nyomán

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató