2022. május 17. - Paszkál
EUR : 384.69
USD : 368.72
Időjárás ikon20°14°

Nem támadták meg a választási eredményt, megalakulhat az új Országgyűlés

Bár a baloldalon folyamatosan választási csalást emlegettek, mégsem támadták meg az eredményt.

 

Lejárt az a határidő, ameddig az április 3-i országgyűlési választás eredményeit meg lehetett volna támadni. A Magyar Nemzet értesülései szerint sem az egyéni, sem a listás választási eredmények ellen nem élt senki kifogással, így rekordgyorsasággal alakulhat meg az új Országgyűlés, azt követően, hogy a csütörtök délután a Nemzeti Választási Bizottság bejelenti a 2022-es országgyűlési választások immár hivatalos listás végeredményét is. 

Az új Országgyűlés alakuló ülését a választásokon kialakult erőviszonyoknak megfelelően Áder János leköszönő államfő az előzetes konzultációk alapján hívja össze. Az alkotmányos rendelkezések szerint az Országgyűlés alakuló ülését a választást követő 30 napon belül kell összehívnia az államfőnek, aki egyúttal javaslatot tehet a kormányfő személyére.

A képviselők több mint felének szavazatával Orbán Viktort az új parlament megalakulását követően ötödszörre is miniszterelnöknek választhatják.

A Fidesz–KDNP történelmi választási sikere után a kormánypártok kétharmadot is meghaladó erővel, 135 képviselővel lesznek jelen az Országgyűlésben. A baloldali koalíciót alkotó pártoknak – DK, Jobbik, Momentum, MSZP, Párbeszéd és LMP – összesen 57 mandátuma lesz. A Mi Hazánk hat fővel képviselteti magát az újonnan megalakuló Országgyűlésben. A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata a 2022-2026-os ciklusban is egy képviselővel lesz jelen a Tisztelt Házban.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató