2022. május 16. - Botond, Mózes
EUR : 384.08
USD : 369.02
Időjárás ikon25°15°

Románia felfüggeszti a MIG-21 Lancer harci gépek használatát a sorozatos műszaki problémák miatt

Daniel Petrescu román vezérkari főnök felfüggesztette a román légierő kötelékében levő MIG-21 Lancer harci gépek használatát, miután az elmúlt években több repülő is műszaki meghibásodás miatt lezuhant vagy kényszerleszállást hajtott végre. A bukaresti szaktárca közleménye szerint a felfüggesztés időszaka alatt a román légierő az F-16-os harci gépeket fogja használni, amelyeket támogatni fognak a NATO az Air Policing fedőnevű légtérvédelmi missziója keretében Romániában szolgálatot teljesítő gépei.

A közlemény szerint ezzel egy időben elrendelték az újabb F-16-os harci gépek beszerzési eljárásának felgyorsítását. Bukarest harminckét ilyen repülőt akar vásárolni Norvégiától. Romániának három – egyenként 16 gépből álló – repülőrajra van szüksége, hogy felügyelje saját légterének biztonságát, eddig azonban csak tizenhat használt, új hajtóművel és elektronikával, korszerű fegyverzettel felszerelt F-16-os Fighting Falcont sikerült beszereznie Portugáliától. A Norvégiától megvásárolni tervezett további harminckét géppel együtt lenne meg a szükséges három repülőraj. A tranzakciót jóváhagyó törvénytervezetet a román parlamentben hamarosan napirendre tűzik – olvasható a közleményben.

Románia minimum tíz évig akarja használni az F16-os gépeket, amelyek átmenetet képeznek az F-35-ös, ötödik generációs harci gépek felé. Ez utóbbiak megvásárlási szándékát Klaus Iohannis román elnök jelentette be február elején. Az államfő akkor hangsúlyozta, hogy a román légierő korszerűsítése nem áll le az F16-osoknál. A légtéri járőrözésből eddig a román légierő izraeli segítséggel felújított, orosz gyártmányú MiG-21 típusú vadászgépei is kivették a részüket. A korábban száztíz vadászgépből álló flottában mára körülbelül harminc-negyven harcképes gép maradt. Legutóbb március elején zuhant le egy MIG-21-es, az utóbbi huszonöt évben pedig több mint húsz hajtott végre kényszerleszállást vagy zuhant le.

Forrás: PS

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató