2024. április 26. - Ervin
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Zelenszkij: Az orosz hadihajók egyetlen helyre mehetnek, a tenger fenekére

Az ukrán elnök a Moszkva nevű rakétaelhárító-hajó megsemmisülését kommentálta.

Elsüllyedt az orosz tengerészet Moszkva nevű zászlóshajója. Az oroszok szerint a hajón lévő robbanószer kapott lángra, az ezáltal keletkezett károk miatt pedig épp a kikötőbe vontatták a Moszkvát, mikor a „viharos tenger” miatt a megrongálódott hajótest elsüllyedt. Az ukrán források eközben azt állítják, két, az ukrán haderő által kilőtt, Neptun-típusú rakéta süllyesztette el a hadihajót.

Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij a következőképp kommentálta a Moszkva sorsát:

az orosz hadihajók egyetlen helyre mehetnek: a tenger fenekére”.

Az 510 matrózzal működő zászlóshajó az orosz katonai erőfölény egyik szimbóluma volt. A 12 490 tonnás hadihajó volt az első a II. Világháború óta, mely akció közben süllyedt el. A személyzetet az oroszok szerint sikerült maradéktalanul evakuálni, halottakról nincs hír. Az eredetileg még a Szovjetunió idején, 1983-ban Ukrajna területén épült hajó a nyolcvanas évek első felében lépett szolgálatba, akkor még Szlava néven.

Jelenlegi nevét 1996-ban kapta.

A hajó fő csapásmérő fegyverzete 16 rakétaindító a P-1000 Vulkan típusú rakéták számára. 2015-ben az oroszok szíriai műveleteiben is bevetették, ez a cirkáló vezette a Földközi-tengeren az orosz haditengerészet állandó műveleti erőit és légvédelmi eszközeivel védte a szíriai hmejmími orosz légibázist. Egy évre rá, 2016-ban a hajót Nahimov-renddel tüntették ki.

 

(Euronews)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató