2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Három év börtönnel büntetné az egyház nyilvános megsértését és a szertartások megzavarását a lengyel koalíciós párt

A lengyel blaszfémiatörvény szigorítását javasolja a kormánykoalíció egyik pártja, az Egyesült Lengyelország. Bezárnák a kiskapukat, és rögtön az istenkáromlókat is.

Három évig terjedő börtönbüntetésre számíthatna az, aki „nyilvánosan megsérti az egyházat", vagy félbeszakít egy egyházi szertartást.

A jelenlegi törvény szerint a „vallási érzelmek", a „kegytárgyak, ereklyék" vagy a szertartások helyéül szolgáló intézmények megsértéséért két évig terjedő szabadságvesztést szabhatnak ki.

„A jelenlegi törvény tele van hézagokkal, és gyűlöletre buzdít azokkal szemben, akik kifejezik a vallási nézetüket" – mondta Marcin Warchoł helyettes igazságügyi miniszter, a párt elnöke.

A párt szerint

„Lengyelországban megdöbbentő példákat találni az agresszióra és a vallási szimbólumok meggyalázására”.

A szigorítás lehetővé tenné többek között a Pride felvonulásokon, Lengyelországban gyakran provokatív, keresztény szimbolikát kiforgató transzparenseok készítőinek vagy közzétevőinek büntetését. Ezt az Egyesült Lengyelország örömmel fogadná, hiszen évek óta küzd az „LMBT lobbi ellen", sőt, kezdeményezte az „LMBT ideológia” betiltását is, ezt azonban a koalíciót vezető párt, a Jog és Igazságosság (PiS) nem támogatta.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató