2022. május 20. - Bernát, Felícia
EUR : 386.01
USD : 367.73
Időjárás ikon27°10°

Nagyon valószínű, hogy Finnország benyújtja csatlakozási kérelmét a NATO-hoz

Oroszország már korábban figyelmeztette Finnországot, hogy esetleges NATO-csatlakozásuk nemzetbiztonsági következményekkel járna.

„Nagyon valószínű”, hogy Finnország benyújtja csatlakozási kérelmét a NATO-hoz az Ukrajna elleni orosz támadás következményeként – közölte pénteken Tytti Tuppurainen finn Európa-ügyi miniszter.

„Mindennek nagy a valószínűsége, de a döntést még nem hozták meg” – mondta a tárcavezető a Sky News brit hírtelevíziónak nyilatkozva. Kiemelte: a finnek, úgy tűnik, elhatározták magukat, s már most jelentős többség támogatja a NATO-tagságot.    

Helyi sajtójelentések szerint Finnországban a NATO-tagság támogatottsága évtizedekig 20-25 százalék körül stagnált, most azonban már a 70 százalékhoz közelít.

A parlamentben is világos többség kezd körvonalazódni a kérdésben.    

Sanna Marin finn kormányfő szerdán azt mondta, hogy Helsinki csatlakozási szándékáról néhány héten belül dönthetnek egy parlamenti vitát követően.    

Oroszország már korábban figyelmeztette Finnországot és Svédországot, hogy esetleges NATO-csatlakozásuk

nemzetbiztonsági következményekkel járna nemcsak rájuk, de az egész európai térségre vonatkozóan.    

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője pénteken kijelentette: a NATO-tagság nem fogja erősíteni a nemzetbiztonságukat. „Ténylegesen ugyanis ezzel Finnország és Svédország a NATO első vonalába kerülne” – mondta a szóvivő.    

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács titkárának helyettese pedig csütörtökön arról beszélt, hogy Finnország és Svédország NATO-csatlakozása esetén Oroszország kénytelen lenne megerősíteni katonai,

különösen nukleáris képességeit a Balti-tenger és Skandinávia térségében.    

Magdalena Andersson svéd miniszterelnök március végén arról beszélt, hogy a korábbiakkal ellentétben már nem zárja ki, hogy Svédország csatlakozzon az észak-atlanti katonai szövetséghez. Hétfőn a szociáldemokrata svéd kormánypárt bejelentette, hogy belső vitára bocsátja NATO-politikáját az ukrajnai háború fényében.

(MTI)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató