2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Nógrádi György szerint napokon belül kitör a totális háború

Új helyzet elé kerültek az oroszok, ugyanis nem következett be semmi abból, amire számítottak. Az ukrán hadsereg kitart, de napokon belül bekövetkezhet a totális háború – mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a TV2 reggeli műsorában pénteken.

„Amit most látunk, az csak felkészülés a totális háborúra. Az eredeti orosz cél egyértelműen az volt, hogy Belarusz felől bejönnek, elfoglalják Kijevet, és gyors győzelmet aratnak” – mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, aki szerint semmi nem következett be abból, amire az oroszok számítottak. Szerinte az elképzelés az volt, hogy az ukrán hadsereg megadja magát, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pedig külföldre menekül.

Bekövetkezett az, amire senki nem számított: állóháború Donyecknél és Luhanszknál. Most az állóháború azt jelenti, hogy az oroszok előre mennek napi 8–12 kilométert

– magyarázta Nógrádi György a TV2 péntek reggeli műsorában. Hozzátette: az oroszok szerint most a krími fronton kell katonai győzelmet aratniuk, és Kijev képletesen most megmenekült.

Szerinte az orosz stratégia az, hogy a Krímet összekötik a szárazfölddel, aztán Donyeck és Luhanszk beolvad Oroszországba, majd elveszik Ukrajna tengerpartját is.

A probléma, hogy olyan mélységű nyugati technika özönlött be Ukrajnába, hogy Ukrajna ma a világ egyik legjobban felfegyverzett országa – vélekedett a biztonságpolitikai szakértő. Emlékeztetett: az amerikaiak újabb 800 millió dolláros katonai támogatást jelentettek be Ukrajna részére, és a franciák is folyamatosan támogatják Ukrajnát. „A kérdés már nem a technika, hanem az ember, aki kezelni tudja” – mondta.



Nógrádi György elmondta, hogy ezzel az oroszok új helyzet elé kerültek., Véleménye szerint

a totális háború néhány napon belül bekövetkezik. Ez abból áll majd, hogy a légierő mellett a tengerről is támadnak majd az oroszok, de bevetik a drónokat és a szárazföldi erőket is, és letarolják a területeket.

A szakember szerint Moszkva úgy gondolta, hogy tudja, mit akar az Ukrajnában élő orosz lakosság. Ebben az ügyben azonban tévedett – vélekedett. „Ezek az oroszok tudják, hogy a háború egyszer véget ér, és a területek döntő többsége Ukrajna része marad” – fogalmazott Nógrádi György.

Meggyőződésem, hogy Zelenszkij már fegyverszünetet vagy békét nem ír alá. Pár héttel ezelőtt azt mondta, hogy 15 évre lemondanak a Krímről, és hajlandó tárgyalni Donbaszról. Most már ezt sem mondja – emlékeztetett Nógrádi György, aki szerint ahogy az ukrán katonai sikerek növekednek, a politikai pozíciók is módosultak. Több mint kétséges, hogy az oroszok meg tudják-e tartani az elfoglalt területeket – vélekedett.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató