2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Az oroszok lelőttek egy nyugati fegyvereket szállító ukrán repülőt Odesszánál

Az orosz védelmi tárca egyéb érdekes adatokat is közölt.

Az orosz légvédelmi erők Odessza térségében lelőttek egy ukrán katonai szállító repülőgépet, amely nyugati fegyvereket szállított – közölte szombaton Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője. Konasenkov szerint az elmúlt nap folyamán az orosz műveleti-harcászati légierő 67 ukrán élőerő- és haditechnikai összpontosulásra mért csapást. A rakétaegységek 317 katonai célpontra, közöttük 274 támogató pontra és élőerő-összpontosülásra, 24 parancsnoki állásra és két katonai üzemanyagraktárra mértek csapást. Lozovaja és Veszela települések felett lelőttek két ukrán pilóta nélküli repülő szerkezetet.    

Zelenszkij: véget értek a béketárgyalások

Az orosz védelmi minisztérium szombaton azt is bejelentette, hogy megtisztították a mariupoli agglomerációt az ukrán katonáktól, és mindössze néhány katona maradt az Azovsztal acélműben, ahol több összecsapás is történt. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton több ukrán médiumnak adott interjúban közölte:

az utolsó ukrán katonák eltávolítása az orosz erők által ostromlott Mariupolból „véget vet minden béketárgyalásnak” Moszkvával.

Az orosz minisztériumnak az interneten közzétett közleménye szerint április 16-ig az ukrán hadsereg vesztesége több mint 4000 fő volt a stratégiai fontosságú azovi-tengeri kikötővárosban – jelentette a RIA orosz hírügynökség. Konasenkov közlése szerint az ukrán erők eddigi vesztesége 23 367 fő. Moszkva azonban erre semmilyen bizonyítékot nem szolgáltatott, és azt sem közölte, hogy halottakról, illetve sebesültekről van-e szó – jegyezte meg a Reuters hírügynökség.    

A „Moszkva” cirkáló legénysége megmenekült

Oroszország szombaton közzétett egy videót, amelyen a védelmi tárca szerint a haditengerészet főparancsnoka, Nyikolaj Jemenov tengernagy Szevasztopolban fogadta a csütörtökön elsüllyedt Moszkva rakétahordozó cirkáló, az orosz fekete-tengeri hadiflotta zászlóshajója legénységét. A közlemény szerint a tengernagy tájékoztatta a legénységet, hogy a tisztek, a kadétok és a tengerészek a jövőben is a haditengerészetben szolgálnak. A hajó elsüllyedése óta ez volt az első felvétel, amelyen a cirkáló állítólagos legénysége volt látható. Moszkva állítása szerint a cirkáló tűzeset miatt bekövetkezett lőszerrobbanás miatt süllyedt el, míg Kijev állítása szerint a hadihajót ukrán rakétatalálat érte. Oroszország szerint a legénységet kimentették, emberéletben nem esett kár.

(MTI)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató