2022. május 22. - Júlia, Rita
EUR : 384.58
USD : 363.57
Időjárás ikon22°15°

Medvegyev szerint az EU-nak már nem a béke megteremtése a célja, hanem az, hogy problémákat okozzon Oroszországnak

Az Oroszországi Föderáció Biztonsági Tanácsának elnökhelyettese szerint Oroszország csődje Európa csődjévé válhat.

Oroszország fizetésképtelensége kemény próbatétel lenne az európai gazdaság számára

- jelentette ki Dmitrij Medvegyev.

Korábban az Európai Bizottság vezetője, Ursula von der Leyen azt mondta, hogy Oroszország a szankciók miatt előbb-utóbb képtelen lesz teljesíteni adósságkötelezettségeit.

"Oroszország fizetésképtelensége Európa fizetésképtelenségévé válhat. Erkölcsileg és valószínűleg anyagilag is"

- írta Telegram-csatornáján.

Medvegyev szerint az EU már nem titkolja valódi célját, amely nem az ukrajnai béke megteremtése, hanem az, hogy problémákat okozzon Oroszországnak.

"Európa Ursula nénije aktívan elkezdett szövegeket kiadni. A fő szempontjuk már nem a kimerült emberek szenvedése, nem egy különleges katonai művelet befejezése, nem a régóta várt béke Ukrajnában, hanem az orosz kötelezettségek nem teljesítése" - hangsúlyozta.

Szerinte pontosan ez Brüsszel és Washington stratégiája."Lám, lám, próbálja meg" - mondta Medvegyev.

A Biztonsági Tanács helyettes vezetője megjegyezte, hogy az EU pénzügyi rendszere nem teljesen fenntartható, és az emberek bizalma csökkenőben van.

Nem volt ilyen rossz a helyzet, még az emlékezetes 2008-as évben sem, amikor nagyon nehéz volt" - mondta.

Medvegyev azt is tanácsolta neki, hogy az uniós biztos köszönetet mondjon az európaiaknak a hiperinflációért és a migránsáradatért, ami "már nem a gonosz oroszoknak tulajdonítható".

"Akkor a brüsszeli nagynéniknek és nagybácsiknak meg kell változtatniuk a retorikájukat. Ellenkező esetben bűzlő gumiabroncsos máglyák fognak égni a jól karbantartott európai városok utcáin a Majdan és a Nagy Peremogi hőseinek dicséretére Európa szerte"

- tette hozzá.

A nyugati országok az ukrajnai katonai művelet kezdete óta több körös kemény szankciókat vezettek be, többek között korlátozták az orosz jegybank devizatartalékának felhasználási lehetőségét.

A vagyonbefagyasztás miatt a Pénzügyminisztérium április 6-án nem tudta teljesíteni a devizában kibocsátott eurókötvényekkel kapcsolatos kötelezettségeit, mivel egy külföldi ügynökbank megtagadta a teljesítést. A minisztérium a kifizetést rubelben teljesítette. A befektetők át tudják majd váltani őket valutára, amint Oroszország újra hozzáfér a befagyasztott számlákhoz.

Sziluanov becslései szerint a nyugati országok Oroszország arany- és devizatartalékainak mintegy felét, 300 milliárd dollárt zároltak.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató