2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Segélyekkel csaltak a migránsok Olaszországban

Százkét illegális bevándorlót buktattak le, akik jogtalanul vettek fel segélyeket. A törvény szerint legalább 10 éve kellene az uniós országban élnie annak, aki állami támogatásokhoz vagy segélyekhez akar jutni, azonban a most lebuktatott migránsok között voltak olyanok, akik tavaly novemberben érkeztek, és már éltek is ezzel a lehetőséggel – olvasható a V4NA Hírügynökség cikkében.

Összesen 102 migránst jelentettek fel, miután kiderült, hogy jogellenesen jutottak hozzá különböző állami támogatásokhoz és segélyekhez. A Crotone Tartományi Parancsnokság pénzügyi tisztviselői egy nagyszabású nyomozási tevékenység keretében fedezték fel a visszaéléseket. A 102 személy összesen nagyjából 500 ezer euróval károsította meg az olasz államot és és az adófizetőket.

A jelenleg hatályos jogszabályok szerint a nem olasz állampolgárok akkor részesülhetnek állami támogatásokból és segélyekből, ha a támogatás igénylésének időpontjában már legalább tíz éve Olaszországban élnek. További kritérium, hogy a tíz évből kettőt folyamatosan Olaszországban kellett eltölteniük.

A crotonei gazdasági és pénzügyi rendőrség eredetileg azért kezdett el nyomozni, hogy ellenőrizzék, egyes bevándorlók valóban jogosultak-e az állampolgárságra, és időközben, a bankszámlák ellenőrzése során szembesültek a ténnyel, hogy több migráns is jogtalanul jut állami támogatásokhoz.

A vizsgálat során kiderült, hogy a migránsok sorozatosan valótlan állításokat írtak a segélyeket kérelmező adatlapra, így pedig olyan juttatásokhoz is hozzáférhettek, ami nem járt volna nekik.

A legtöbb bevándorló nem kaphatott volna semmiféle támogatást, mivel nem rendelkezett hivatalos okiratokkal és nemrég érkezett az országba. Ezek a személyek nem feleltek meg a hatályos jogszabályokban előírt követelményeknek, a támogatást nyújtó szervnek pedig ennek ellenkezőjét állították. Néhányan közülük még csak pár hónapja tartózkodtak az országban, mégis állami támogatásban részesültek – írja a V4NA Hírügynökség.

Az egyik esetben az illető 2020 októberében szerzett tartózkodási engedélyt, és 2021 márciusában kérvényezte a támogatást. Egy másik esetben egy migráns, akit korábban már jelentettek hasonló csalások miatt egy másik olasz területen, ismét segélyért folyamodott, ezúttal Crotone tartományban. A 102 személytől megvonták a hozzájárulásokat, és csalásért feljelentették őket az ügyészségnél. Az intézmény által már folyósított összegeket vissza kellene fizetniük a migránsoknak, a még nem folyósított hozzájárulásokat zárolták. Az előzetes vizsgálatok még tartanak.

Forrás: V4NA

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató