2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Zelenszkij tanácsadója mentőcsomagot kért – Összeomlik az ukrán gazdaság

Zelenszkij tanácsadója egy vasárnapi televíziós nyilatkozatában jelezte, hogy Ukrajna ötvenmilliós támogatásra “számít” a G7-országoktól. Emellett pedig nulla százalékos kamatozású kötvények kibocsátását tervezi a következő hat hónap költségvetési hiányának fedezése érdekében, ami a háborúból fakad.

Oleh Ustenko, az elnök gazdasági tanácsadója arról is beszélt a Reuters tudósítása szerint, hogy a kérést Volodimir Zelenszkij fogalmazta meg a világ vezető hatalmainak. A G7-ek között van Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, Egyesült Királyság, Egyesült Államok és Kanada. Ustenko elmondása szerint a külső partnerek támogatása elengedhetetlen a hadi és szociális kiadások finanszírozásához.

Jelezte továbbá azt is, hogy nem látja a jelentős devizaárfolyam-leértékelődés kockázatát. Várakozása szerint az idei infláció Ukrajnában tíz-húsz százalék között lesz és tíz százalékhoz lehet közelebb, ha a háború hamarosan véget ér. Becslése szerint Ukrajnának ezermilliárd dollár forrásra lesz szüksége a háború okozta veszteségek fedezésére – írja a Portfolio.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató