2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

The Wall Street Journal: Berlin cinkos, mert megalkuvó Orbánnal szemben

Dalibor Rohac szerint Németország tolerálja a Fidesz antidemokratikus politikáját.

„Németországnak is megvan a maga magyar-problémája” címmel jelentetett meg egy cikket a  Wall Street Journalben Dalibor Rohac, az American Enterprise Institute elemzője. A szerző a cikkben kifejti, hogy Berlin Orbán Viktor cinkosaként az orosz agresszió elleni egységes uniós fellépést akadályozza. Merthogy nemcsak Orbán, de Németország is igyekezett a Kreml kedvében járni – alapvetően

az energiapolitika zökkenőmentessége érdekében.

„A német vezetők több mint egy évtizede nemcsak a Kreml, hanem az Európai Unió legvakmerőbb és legnyíltabban nyugatellenes politikát folytató kormányát is simogatták és megbékítették Budapesten.” – írja Rohac.

Ezután kifejti, hogy „Németország hanyagsága Európában és az Észak-atlanti Szerződés Szervezetében különösen szembetűnő volt az orosz invázió közepette. Egyes berlini kritikusok számára az, hogy Ukrajna a közelmúltban elutasította Frank-Walter Steinmeier német elnök kijevi látogatását, megkésett igazolásnak számít”.

Az elemző szerint „néhány nappal a háború kezdete után Olaf Scholz német kancellár politikai forradalmat jelentett be, beleértve azt a tervet, hogy többet költenek a védelemre és függetlenítik az országot az orosz földgáztól. A politika »új korszaka« február 27-én azonban túl kevésnek, túl későnek tűnik.

Németország tolerálja Orbán Viktor magyar miniszterelnök Kína és oroszbarát politikáját,

valamint a Fidesz-pártnak a civil társadalmat, a szabad médiát és az igazságszolgáltatást megcélzó antidemokratikus politikáját”.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató