2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Tordai: Az EP-választás lehetőséget adhat arra, hogy mindenki külön erősödjön

Van egy európai kitekintésben is kiválóan alkalmas listavezetőnk, Jávor Benedek személyében. Interjút adott a Telexnek Tordai.

„A negyedik kétharmad majd nagyobb teret adhat a szervezeti növekedésre?

Ilyen értelemben persze nem lesznek új lehetőségeink, sőt, de nyilván folyamatosan keresnünk kell a hatékony politikai fellépés lehetőségeit összellenzékként és önálló pártként is. Én arra céloztam, hogy a Párbeszéd számára most minden adott ahhoz, hogy egy önálló, független és magában is sikeres, ezzel pedig az összellenzéki sikerhez is hozzájáruló pártot tudjunk csinálni. Ehhez intenzívebbé és professzionálisabbá kell tenni a működést, és persze bővíteni a létszámot. És erre most egy alkalmas időszak jön, mert készülni kell az európai parlamenti (EP-) kampányra, amihez nekünk már van egy országos és európai kitekintésben is kiválóan alkalmas listavezetőnk, Jávor Benedek személyében, és megvan a saját üzenetünk is.

Azaz külön indulnak az ellenzéki pártok az EP-választáson?

Én ebben hiszek, igen. Ez most egy olyan időszak, amelyben mindenki keresheti a saját útját, és megmutathatja az erejét. Az EP-választás listás, teljesen arányos rendszer, tehát nincs ennél jobb alkalom arra sem, hogy felmérjük az erőnket, és kipróbáljuk, hogy mi, mennyire működik. De ezzel párhuzamosan lehet és kell is készülni az önkormányzati választásra is, ahol a választási rendszer jellegéből fakadóan össze vagyunk kényszerítve. De ez a kettősség nem hátrány, hanem éppen lehetőség arra, hogy erősödhessenek az egyes pártok, és így a szövetségünk is.

Voltak arra utaló szocialista nyilatkozatok, amelyek alapján ők kifejezetten erősítenék, vagy erősítették volna a Párbeszéd-MSZP szövetséget. Vagy akkor az most már nincs?

Ez egy erős kapcsolat, ami része a hatpárti szövetségnek, de átbeszéltük ezt az MSZP-s barátainkkal, úgyhogy most már azonos állásponton vagyunk. Jó a személyes viszonyunk, rengeteg ügyben azonos álláspontot képviselünk, más ügyekben meg az LMP-vel vagyunk hasonló platformon, vagy bizonyos esetekben a Momentummal. Nincs ebben változás, de se nekik, se nekünk nem racionális közösen indulni például az EP-választáson. Erős, koherens üzeneteket megfogalmazni nem lehet úgy, hogy egyszerre beszélsz nagyon különböző szavazótáborokhoz. És mi inkább kiegészítjük egymást, mintsem nagyon intenzív szinergiák lennének, ezért is mondom azt, hogy az EP-választás lehetőséget adhat arra, hogy mindenki külön erősödjön.

Lehet, hogy ez lesz a listás előválasztás, amit egyébként korábban Önök szorgalmaztak?

Bizonyos értelemben tekinthetünk így rá, biztosan jó próbatétel lesz az ellenzéki pártoknak.

Korábban felmerült a másik zöldpárttal, az LMP-vel való szorosabb viszony is. Ennek ma már nincs esélye?

Korábban valóban zajlott gondolkodás arról, hogy van-e elég tér két zöldpárt számára, amelyek között persze vannak különbségek, de sok azonosság is. Mi viszont onnantól kezdve nem tudjuk lekövetni szemmel az ő mozgásukat, hogy egy nagyon szoros szövetségbe álltak össze a Gyurcsány Ferenc vezette DK-val. Valószínűleg termékenyebb lett volna a zöldpártok együttműködése, de azzal nekünk nehéz mit kezdeni, hogy valaki egy pártot, amely önmagát a Gyurcsány által vezetett kormánnyal szemben meghatározva jött létre, bevisz a DK zöldtagozatának, és szerintem a szavazóik sem nagyon tudják ezt követni.

Ugyanezt látja a Jobbik esetében is, a DK ernyője alá kerül, tagozatként?

Végül is ők egy, a nevében is benne van, koalíciót akartak mindig is építeni, de hogy mi ennek a három, szoros együttműködést kialakító pártnak a szándéka, arról én nehezen tudnék nyilatkozni. Ez számomra is meglepően alakult, főként az áthidalhatatlannak tűnő világképekből és politikai meggyőződésekből kiindulva. Egyébként a terepen is sok kérdést kaptunk erről. Sokan nem értik, hogy ez micsoda, miért van, mert azt már elfogadták, hogy oké, a hat pártnak össze kellett állni, de hogy ezen belül az az egyébként tiszteletreméltó keresztény-szociális jobbközép út, amit a Jobbik választott magának hogyan fér össze azzal az egyébként szintén tiszteletreméltó és legitim szoclib, balközép politikával, amelyet a DK hirdet, nem igazán tudják befogadni. De lehet, hogy a kollégák tudnak valamit, amit mi nem.”

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató