2022. július 04. - Ulrik
EUR : 398.74
USD : 381.24
Időjárás ikon35°21°

Borkai-ügy: hat ember ellen emelt vádat zsarolás miatt az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség az „Ördög ügyvédje”-ként ismert ügyhöz kapcsolódó zsarolási ügyben összesen 6 személlyel szemben nyújtott be vádiratot a bíróságra – írta a Pestisrácok.hu-nak Ibolya Tibor fővárosi főügyész. Az intim felvételekkel zsarolták meg Borkai Zsolt volt győri polgármestert és egy győri ügyvédet. Néhány hete a bíróság az Ördög ügyvédje ügyben Czeglédy Csabát már elítélte a bíróság. 

A közlemény szerint az ügy 6 vádlottja – 3 férfi és 3 nő – egymással rokoni, illetve baráti kapcsolatban áll. A vádirat szerint

az ügy egyik nő vádlottja 2018 májusában, egy horvátországi tengeri hajóúton, az utazáson részt vevő több személyről szexuális tartalmú fénykép- és videófelvételeket készített.  A kompromittáló felvételek készítésére a nőt két vádlott-társa (a barátnője és annak férje) kérte fel, amiért cserébe 100.000 forintot ígértek neki. A felvételek készítését kérő két vádlott célja az volt, hogy az egyik sértettet majd a felvételek nyilvánosságra hozatalával zsarolják. A kompromittáló felvételeket készítő nő a felvételeket továbbította a két vádlottnak.

A közlemény kitér rá, hogy

ezt követően a felvételek a házaspártól a rokonaikhoz, az ügy másik két vádlottjához – akik szintén házastársak – kerültek. Mindkét házaspár személyes okokból haragos viszonyban állt az ügy egyik sértettjével, ezért a róla készült kompromittáló felvételeket jogellenesen fel akarták használni. A vádlottak közül ekkor hárman vettek részt – felbujtóként, illetve bűnsegédként – a zsarolásban (a negyedik később külön próbálkozott a sértett zsarolásával). Ehhez ügyvédi segítséget is próbáltak igénybe venni, azonban nem találtak olyat, aki képviselte volna őket a jogellenes fellépésben, ezért végül az egyikük egy barátját – aki az ügy hatodik vádlottja – kérte meg, hogy zsarolja meg a sértettet.

Ibolya Tibor hozzátette, hogy

a zsarolás véghezvitelére felkért férfi 2019 márciusában felkereste a sértettet annak vidéki irodájában, és tudomására hozta, hogy megbízója csak abban az esetben nem hozza nyilvánosságra a róla készült kompromittáló felvételeket, amennyiben a sértett fizet 12 millió forintot. A sértett a fenyegetés hatására, tartva a felvételek nyilvánosságra hozatala esetén őt érő jelentős erkölcsi és pénzügyi érdeksérelemtől, 10 millió forint készpénzt ajánlott, amit a hajóúton részt vett több barátjával egyenlő arányban adtak össze. A sértett pár nappal később átadta a pénzt a közvetítőnek, aki annak nagy részét továbbította a megbízónak. A sértett zsarolásával vádolt terheltek közül a negyedik – a fent írtak szerint – később külön próbálkozott a sértett zsarolásával, 10 millió forintot követelt tőle azért, hogy a hajóúton készült felvételek ne kerüljenek nyilvánosságra, a sértett azonban neki már nem fizetett.

A főügyész emlékeztetett, hogy az ügynek 9 sértettje van; a fentiek alapján egyikük a különleges személyes adattal visszaélés mellett a zsarolásnak is sértettje. A Fővárosi Főügyészség személyes adattal visszaélés, illetve különleges személyes adattal visszaélés vétsége, valamint zsarolás bűntette miatt a Győri Járásbíróságon emelt vádat.  A főügyészség a szexuális tartalmú felvételeket készítő nővel szemben pénzbüntetés kiszabást indítványozza a vádiratban, a zsarolással is vádolt öt társával szemben pedig végrehajtandó börtönbüntetés, valamint pénzbüntetés az ügyészi indítvány.

Megjegyzendő, hogy ugyancsak az Ördög ügyvédje ügyben néhány hete a bíróság kilenc rendbeli különleges személyes adattal visszaélés miatt büntetővégzéssel elmarasztalta Czeglédy Csabát is. 

 

(Pestisrácok.hu)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató