2024. május 30. - Janka, Zsanett
EUR : 384.95
USD : 355.22
Időjárás ikon25°16°

Hat év alatt megduplázódtak az ingatlanárak Magyarországon

Magyarországon nőttek a legnagyobb mértékben az ingatlanárak - adta hírül a Duna House az Eurostat adataira hivatkozva szerda délben, az MTI-nek eljuttatott közleményében.

Az összesítés szerint 2015 óta 208 százalékkal nőttek a lakásárak Magyarországon, de ezzel együtt a magyar ingatlanok árszintje Európában továbbra is a középmezőny alsó régiójában mozog.

Annyiban Magyarország nem lóg ki a sorból, hogy a volt szocialista országokban - Románia kivételével - mindenhol a 138,8 százalékos uniós átlag feletti volt a lakások drágulása az elmúlt hat évben.

Az albérletekért átlagosan 160 ezer forintot kell fizetni havonta, egy belvárosi lakást pedig már 1 millió forint feletti négyzetméteráron lehet megvásárolni Budapesten. Horvátországban, Észtországban és Szerbiában nagyjából a magyarországihoz hasonló áron lehet lakást venni. Az olyan államok fővárosai olcsóbbak csak ennél, mint Románia vagy Görögország.

A Duna House elemzése szerint a közeljövőben is folytatódhat az áremelkedés; a lakáspiac keresletére a legnagyobb bizonytalanságot jelenleg az energiaárak tartós emelkedése jelenti. A növekvő kamatkörnyezet miatt dráguló hitelek és a szigorodó hitelezési folyamatok pedig a finanszírozási oldalon okozhatnak majd nehézséget.

 

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató