2024. április 27. - Zita
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Kárpátaljai kormányzó: Készek vagyunk akár Moszkváig is elmenni, csak hogy megöljük Putyint

„Putyin beteg ember, nem tudom megjósolni, fogja-e lövetni Kárpátalját” – mondta Viktor Mikita.

Viktor Mikita, kárpátalja kormányzója a HVG-nek adott interjút. „A háború előtt felszámoltuk a kárpátaljai orosz ügynökhálózatot, ezért nem voltak magyarellenes provokációk Kárpátalján” – mondta a lapnak Viktor Mikita. A kárpátaljai kormányzó arról is beszélt, hogy nem szabad felelőssé tenni a kárpátaljai kisebbségeket „anyaországuk” politikája miatt.



A kormányzó elmondta, hogy „nagyon sok menekült érkezett Kárpátaljára, két héttel ezelőtt már 380 ezer körül volt a számuk. Bár vannak, akik megengedhetik maguknak, hogy hotelben lakjanak vagy lakást béreljenek, sok a rászoruló, akiknek ingyenes étkezést és szállást nyújtunk. Közben 100–150 ezren el is mentek, a legnagyobb arányban a magyarok távoztak”.

Arra a kérdésre, hogy kockázatot jelentenek-e az esetleges kisebbségek elleni provokációk, a kormányzó azt mondta, hogy „a titkosszolgálatnak van gyakorlata ebben, néhány nappal a háború előtt is történtek már letartóztatások. Több tucat olyan orosz nemzetiségű személyt vettünk őrizetbe, akiknek a felderítés volt a feladatuk. Mire megkezdődött a háború, az orosz ügynökhálózatot nagyjából sikerült is felszámolnunk”.

„A fő feladat az volt, hogy ne legyenek magyarok elleni provokációk, mert tudjuk, hogy az oroszok ezeket mindig igyekeztek felhasználni a saját céljaikra. Emlékszünk arra, amikor gránátot dobtak az egyik magyar szervezet irodájára; kiderült, hogy az elkövetők orosz pénzen tevékenykedő lengyel állampolgárok voltak.” – fejtette ki Mikita.

Ezután hozzátette: „néhány hete az ukránok körében már nincs félelem, csak harag, düh és gyűlölet.

Készek vagyunk akár Moszkváig is elmenni, csak hogy megöljük Putyint,

aki nem érti meg, hogy a XXI. században már teljesen elfogadhatatlan a polgári célpontok szándékos támadása. Lehet, hogy az új parancsnok mészáros, de Kárpátalján a nőkön és a gyerekeken kívül szinte semmilyen célpont nincs. Nincsenek jelentős katonai támaszpontok, sem sok katona. De mivel Putyin már beteg ember, nem tudom megjósolni, fogja-e lövetni Kárpátalját. Azt viszont tudom, hogy képesek vagyunk minden probléma megoldására”.

Arra a kérdésre, hogy „mit gondol, hogyan érhet véget ez a háború” kifejtette: „Nem vagyok katonai stratéga, de az egyértelmű, hogy Putyin már tudja, hogy súlyos veszteségeket szenvedett, és

Ukrajna nem az az ország, amely megadja magát.

Jól harcolnak a katonáink, komoly segítséget kapnak az USA-tól és több euró­pai országtól. Nem tudták elfoglalni Kijevet, több helyen ellentámadásba ment át az ukrán hadsereg. Nem tudom, Putyin mit gondol, de szerintem Keleten lehetetlen az orosz áttörés”.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató